Länsivastainen propaganda ja kansalaisten, erityisesti nuorten, indoktrinaatio ovat voimistuneet Putinin valtakauden alkuajoista lähtien. Sodan aikana tapahtunut radikalisoituminen viittaa kuitenkin enemmän hallinnon tarpeeseen manipuloida kansaa kuin siihen, että se todella luottaisi kansan laajaan tukeen omille maailmankatsomuksilleen.

Kremlin sodan aikaisen propagandan merkittävin muutos on ollut sen kodifiointi osaksi kouluopetusta kesästä 2022 alkaen. Ajoitus paljastaa enemmän hallinnon tarpeesta oikeuttaa sota ja sen seuraukset kuin mistään johdonmukaisesta, pitkäaikaisesta strategiasta.

Tämän ideologisen kodifioinnin takana olevat henkilöt hyödyntävät tilannetta opportunistisesti. He eivät juurikaan kohtaa vastustusta, sillä useimmat kansalaiset osoittavat vain vähän kiinnostusta heidän toimintaansa.

Yhteiskunnan välinpitämättömyys hallinnon indoktrinaatiokäytännöistä huolimatta viittaa siihen, että olosuhteet vahvalle länsivastaiselle konsensukselle Putinin jälkeen ovat heikot. Tällainen konsensus voi syntyä vain, jos tuleva hallinto – kuten nykyinen – pystyy ylläpitämään tyydyttäviä materiaalisia olosuhteita ja siedettävää päivittäistä elämää ideologisten näkemystensä rinnalla, olivatpa ne millaisia tahansa.

Vanhempi tutkija