Kiinan kommunistisen puolueen 20. puoluekokouksen analyysia: Minne Kiina on matkalla?

Endast inbjudna · SEMINAR · 28.10.2022 10:30 - 12:00

Endast inbjudna

Kiinan kommunistisen puolueen 20. puoluekokous pidetään lokakuun loppupuolella Pekingissä. Joka viides vuosi järjestettävä puoluekokus on tärkeä tapahtuma, jossa annetaan politiikan laajat suuntaviivat, ja vahvistetaan ketkä Kiinaa johtavat seuraavien vuosien aikana. Kiinan kohtaamat haasteet ovat valtavat. Talouskasvun hyytyminen ja velkakupla, jämähtäminen nollakoronastrategiaan, väestönkehityksen kääntyminen laskuun, pinnan alla kytevä yhteiskunnallinen levottomuus, jännitteet Taiwanin salmessa ja strateginen kilpailu Yhdysvaltojen kanssa tekevät 20. puoluekokouksen linjauksista tavanomaistakin kiinnostavampia. Tilaisuudessa Suomen eturivin Kiina-asiantuntijat analysoivat ja tulkitsevat puoluekokouksesta tulleita viestejä Kiinan politiikan, talouden, ulkopolitiikan ja koronastrategian tulevien vuosien suunnasta.

Aiheesta keskustelemassa Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu, Turun yliopiston professori Lauri Paltemaa ja Ulkopoliittisen instituutin tutkimusprofessori Mikael Mattlin.

Puhetta johtaa vanhempi tutkija Jyrki Kallio Ulkopoliittisesta instituutista.

 

OHJELMA

Puhujat
Mikael Mattlin, tutkimusprofessori, Ulkopoliittinen instituutti
Tuuli Koivu, pääekonomisti, Nordea
Lauri Paltemaa, professori, Turun yliopisto

Moderaattori
Jyrki Kallio, vanhempi tutkija, Ulkopoliittinen instituutti

Talare

Mikael Mattlin

tutkimusprofessori, Ulkopoliittinen instituutti

VTT, dos. Mikael Mattlin on Ulkopoliittisen instituutin tutkimusprofessori. Hän on aiemmin toiminut mm. valtio-opin professorina Turun yliopistossa (2021–22), Kiinan-tutkimuksen professorina Helsingin yliopistossa (2018–19), Turun yliopiston kollegiumtutkijana ja kansainvälisen politiikan yliopistonlehtorina, sekä Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan yliopistonlehtorina. Mattlin johtaa Suomen Akatemian rahoittamaa ForAc-tutkimushanketta. Hän on julkaissut kansainvälisissä vertaisarvioiduissa tiedelehdissä kuten Journal of Contemporary China, The China Quarterly, Information, Communication & Society, Cooperation and Conflict, Simulation & Gaming, European Political Science, Journal of Political Science Education, Asia Europe Journal ja European Foreign Affairs Review. Keväällä 2022 Mattlin julkaisi ensimmäisen kattavan suomenkielisen tutkimukseen perustuvan teoksen Kiinan poliittinen järjestelmästä (Vastapaino, Lauri Paltemaan ja Juha A. Vuoren kanssa). Hän on julkaissut myös kaksi kirjaa Taiwanin politiikasta.

Tuuli Koivu

pääekonomisti, Nordea

Tuuli Koivu on Nordea pääekonomisti. Tuuli Koivu on toiminut kansainvälisen talouden ekonomistina Suomen Pankissa, Euroopan keskuspankissa ja valtiovarainministeriössä vuodesta 2001 alkaen. Hänen erityisalaansa on euroalue ja Kiina. Tuuli on väitellyt kauppatieteiden tohtoriksi vuonna 2012 Kiinan rahapolitiikasta ja Nordeassa hän on työskennellyt vuodesta 2016 lähtien.

Lauri Paltemaa

professori, Turun yliopisto

VTT, Dos. Lauri Paltemaa on Itä-Aasian oman aikamme historian ja politiikan professori sekä Turun yliopiston yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan Filosofian, poliittisen historian ja valtiotieteen laitoksen ja Itä-Aasian tutkimus- ja koulutuskeskuksen (CEAS) johtaja. Hän on myös Suomen yliopistojen Aasia-verkoston puheenjohtaja. Hänen julkaisujaan ovat muun muassa Flood and Earthquake in China - Tianjin 1958–85 (Routledge 2016), Lyhyt johdatus Kiinan historiaan (CEAS 2018), ja Kiinan poliittinen järjestelmä (Vastapaino 2022, Mikael Mattlinin ja Juha A. Vuoren kanssa). Hänen artikkeleitaan on ilmestynyt useissa arvovaltaisissa tieteellisissä lehdissä kuten The China Journal, China Information ja The Modern Asian Studies. Hänen tutkimusintressejään ovat Kiinan internetpolitiikka, julkisjohtaminen, katastrofipolitiikka ja humanitaarinen apu, sosiaaliset liikkeet sekä nykyhistoria.

Moderaattori

Jyrki Kallio

vanhempi tutkija, Ulkopoliittinen instituutti

Jyrki Kallio on vanhempi tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa sekä kansainvälisen politiikan ja Kiinan-tutkimuksen dosentti Lapin yliopistossa. Hänen keskittymisalueinaan ovat Kiinan poliittinen kulttuuri, Kiinan ulkopolitiikka ja Itä-Aasian alueelliset kysymykset. Hän seuraa erityisesti Kiinan pyrkimyksiä perinteisten oppisuuntien välineellistämiseksi, ja on työnsä ohessa suomentanut klassista kiinalaista filosofiaa sekä proosakirjallisuutta. Vuonna 2015 hän sai J. A. Hollon palkinnon teoksestaan Mestari Kongin keskustelut: Kungfutselaisuuden ydinolemus (Helsinki: Gaudeamus 2014). Hänen viimeisin julkaistu monografiansa on Avain kungfutselaisuuteen: Valittuja tekstejä kolmelta vuosituhannelta (Helsinki: Gaudeamus 2022). Aiemmin Kallio työskenteli diplomaattina Suomen ulkoasiainhallinnon palveluksessa. Hän on valtiotieteen (kansainvälisen politiikan) maisteri ja filosofian (Kiinan yhteiskunnan tutkimuksen) tohtori.