Nordpolens och de arktiska områdenas miljö håller på att förändras till följd av klimatförändringen. Det är sannolikt att exploateringen av olja och gas, fartygstrafiken och det kommersiella fisket inom området kommer att öka då havsisen i Norra Ishavet smälter. Målet för vår forskning är att skapa större förståelse för den geografisk-ekonomiska förskjutning norrut som klimatförändringen orsakar. Det huvudsakliga forskningsobjektet är exploateringen av naturresurserna, den regionala förvaltningen, agerandet i denna kontext hos de stater som är belägna inom det arktiska området samt nämnda faktorers inverkan på Finland.
Skyddet av Östersjön omfattar också annat än enbart framställande av naturvetenskaplig information samt omformning av forskningsrönen till en rationell bas för politiska beslut. Politisk planering är i grund och botten social verksamhet som är beroende av många villkorliga socioekonomiska, politiska och kulturella faktorer. Syftet med vår forskning är att öka förståelsen för sambandet mellan politiskt beslutsfattande och den vetenskap som behandlar Östersjöns miljöfrågor: hur man ska kunna nyttja den kunskap som finns fullt ut för en effektiv och aktiv miljöpolitik. Forskningens huvudsakliga objekt är styrmedlen för skyddet av Östersjön och beslutsprocesserna på nationell och regional nivå samt inom Europeiska unionen.
Klimatförändringen är vår tids största miljöhot och flera internationella aktörer har också utpekat den som en säkerhetsrisk. Målet för det internationella miljö- och energipolitiska samarbetet är att skapa globala konventioner för att bekämpa klimatförändringen. Vår forskning fokuseras på klimatförändringens inverkan på säkerheten och den nationella klimat- och energipolitiken i olika länder samt på den geopolitiska inverkan förändringen har på de internationella relationerna.
Vidare har programmet som forskningsobjekt de internationella klimatförhandlingar som hänför sig till den konvention som ska följa på Kyoto-protokollet, som löper ut 2012, och speciellt Rysslands och Kinas roll i denna process med tanke på att dessa länder orsakar betydande koldioxidutsläpp. Vårt syfte är att framställa information om klimat- och energipolitiska diskussioner på nationell nivå och deras inverkan på internationell nivå samt stöda ett konsensusinriktat beslutsfattande bland dem som orsakar de största utsläppen. Detta beslutsfattande ska kulminera i FN:s klimatkonferens i Köpenhamn.