2IMATCH konsortiet utforskar den gröna elektrifieringens potential att skapa ett mer motståndskraftigt energisystem i en värld som splittras av människoskapade katastrofer och global konfrontation. Med grön elektrifiering menas övergången till ett klimatneutralt system som är primärt drivet av förnybara källor med elektricitet som den huvudsakliga energibäraren.
Övergången visar både stärkt motståndskraft och nya sårbarheter. Huvudutmaningen är att para ihop utbyggnaden av infrastrukturen med institutionell anpassning vilket är nödvändigt för att uppnå stärkt motståndskraft och samtidigt begränsa sårbarheterna. Om utbyggnaden av infrastruktur och institutionell anpassning optimeras kan det leda till ökad motståndskraft, att kostnaderbegränsas, att energirättigheter främjas och att kritisk infrastruktur inte blir föremål för överdrivna säkerhetsåtgärder.
Konsortiet koncentrerar sig på Finland som är aktiv inom sektorn för förnybar energi och på en fallstudie för global energiövergång. Projektet strävar till att analysera Finlands valmöjligheter gällande infrastruktur och institutioner i samband med Nordeuropeisk elektricitets- och bränslehandel, EU:s regleringar och politik och den geopolitiska utvecklingen inom energisektorn.
De vetenskapliga bidragen omfattar förslag till lösningar gällande avvägningar mellan motståndskraft och rättvisefrågor i utbyggnaden av infrastruktur. Bidragen analyserar inverkan av reglering och politik på energisektorns geopolitik, optimering av lösningar inom infrastruktur och introduktion av ett konceptuellt ramverk för studier inom motståndskraft. Konsortiet ämnar också att jämföra energival inom olika länder såsom Estland, Norge, Tyskland, Israel, USA och Japan. Också Kinas roll i övergången studeras.
Konsortiet finansieras av JUST ENERGY-programmet vid Finlands Akademi. Ledande forskare Marco Siddi leder FIIAs bidrag till projektet. Projektet inleddes i oktober 2023.