Tekniska standarder som kritiskt immateriellt kapital för finska företag i en tid av strategisk tävlan

Forskningsprojektet “Tekniska standarder som kritiskt immateriellt kapital för finska företag i en tid av strategisk tävlan” (Technical Standards as Critically Intangible Capital for Finnish Companies in an Era of Strategic Competition, (StandardEdge)) kartlägger och analyserar den nuvarande regleringen för tekniska standarder och immateriell äganderätt (IP) inom AI och sakernas internet (IoT). Projektet kommer även att engagera företagsledare och beslutsfattare till att interaktivt förutse och forma framtiden för tekniska standarder genom innovativt användande av Delfi backcasting metoden. Projektet finansieras till 95 % av Business Finland.

Tekniska standarder är kritiska för innovation, ekonomisk tillväxt och produktivitet i kunskapsbaserade ekonomier. De har uppstått somblivit viktiga slagfält i den strategiska tävlan mellan stormakter. De standardrelaterade immateriella äganderättigheterna är ett väldigt värdefullt kapital som har de än så länge haftr en begränsad roll inom den finska nationella innovationspolitiken och först nu har de funnit sin väg intill till det strategiska tänkandet av finska företag.

Projektet undersöker hur EU och globala lagar om IP/standarder har utvecklats inom IoT och AI, hur de förväntas utveckla i framtiden och vad deär de underliggande dreven och spänningarna är. StandardEdge granskar hur finska företag använder sig av tekniska standarder och relaterad IP, samt föreslår konkreta sätt att förbättra Finlands och finska företags standarder/IP strategier, förvaltningspraxis och policyn. Projektet lotsar också den finska standardiseringspanelen (Finnish Standardization Panel).

StandardEdge är ett gemensamt projekt mellan IPR University Center, LUT University och FIIA som startade i september 2023 och tar slutavslutas i augusti 2025. Projektet koordineras av IPR University Center. FIIA:s forskningsgrupp leds av forskningsprofessor Mikael Mattlin och inkluderar även äldre forskare Elina Sinkkonen samt två andra forskare som anställs för projektet.

Läs mer på projektets webbplats.

Kommande evenemang

Inga kommande evenemang

Tidigare evenemang

Senaste publikationerna