Turkin toukokuiset presidentti- ja parlamenttivaalit on länsimaissa nimetty vuoden tärkeimmiksi vaaleiksi. Vaaleissa ratkaistaan kaksikymmentä vuotta hallinneen Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin asema sekä koko Turkin poliittisen järjestelmän tulevaisuus. Turkista on Erdoğanin kaudella tullut entistä itsenäisempi ja aktiivisempi toimija myös ulkopolitiikassa ja maan perinteinen kiinteä suhde länsimaihin on haastettu. Tässä UPIn tilaisuudessa keskustellaan Turkin sisäisestä kehityksestä. Mitä vaalitulos tarkoittaa demokratian ja keskeisten jakolinjojen kuten kurdikysymyksen suhteen? Entä ulkopolitiikan suuri linja? Miten Turkin suhteet jatkossa rakentuvat Euroopan unionin, Yhdysvaltojen ja Venäjän kanssa? Miten Turkki asettuu kansainvälisen järjestelmän murroksessa?
Puhujat
Toni Alaranta (VTT) on vanhempi tutkija Ulkopoliittisen instituutin Euroopan unioni -tutkimusohjelmassa. Ennen aloittamistaan nykyisessä työtehtävässään keväällä 2014 Alaranta suoritti post-doc-opintojaan Ankarassa (Middle East Technical University) sekä Tallinnan yliopistossa vuosina 2012–2014. Hänen erikoisalaansa kuuluvat Turkin sisä -ja ulkopolitiikka, erityisesti suhteet EU:hun, Yhdysvaltoihin ja Venäjään, kurdikysymys kansainvälisessä politiikassa, Lähi-idän kansainväliset suhteet, Euroopan ja Lähi-idän suhteet, Kyproksen kysymys, strategiset kulttuurit, ja poliittinen islam. Alarannan tuorein vertaisarvioitu monografia on Turkey’s Foreign Policy Narratives: Implications of Global Power Shifts (Springer, 2022). Alaranta väitteli Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa vuonna 2012 (‘The Enlightenment Idea of History as a Legitimation of Kemalism in Turkey’).
Sanna Raita-aho on uutistoimisto STT:n toimittaja ja uutistuottaja, joka on seurannut Turkkia jo pitkään. Hän työskenteli toimittajana Turkissa vuosina 2016-2018, tehden töitä muun muassa Yleisradiolle. Koulutukseltaan Raita-aho on rauhan- ja konfliktintutkimuksen maisteri Tampereen yliopistosta.