Yhdysvaltojen asema globaalina suurvaltana on edelleen vankkumaton. Maalla on yhä johtoasema kansantalouden koolla ja puolustusmenoilla mitattuna. Yhdysvalloissa on perinteisesti katsottu sen globaalin toimijuuden edellyttävän sitoutumista monenkeskiseen kansainväliseen järjestelmään ja sotilaallisen mahdin harkittua käyttöä. Myös liittolaissuhteita ja kumppanuuksia on korostettu.
Presidentti Donald Trumpin ensimmäinen vuosi on merkinnyt monenkeskisyyden korvaamista kahdenvälisyyttä painottavalla politiikalla; samalla liittosuhteet ovat muuttuneet ehdollisemmiksi. ”Pehmeän” vallan ja läntisten vapauksien sijaan Trumpin hallinto on korostanut sotilaallisia keinoja sekä kansainvälistä kilpailua. Mikä on USA:n rooli Euroopassa, Itämeren alueella ja Suomen laajemmassa toimintaympäristössä Trumpin presidenttikauden ensimmäisen vuoden jälkeen? Mikä on transatlanttisen suhteen tulevaisuus? Painottuvatko suhteessa rakenteelliset pitkän aikavälin jatkuvuudet yksittäisten presidenttien toimia enemmän?
Tilaisuudessa julkaistaan Ulkopoliittisen instituutin laatima selvitys Yhdysvaltojen kansainvälisen roolin sisäpoliittisista muutostekijöistä ja niiden vaikutuksista transatlanttisiin suhteisiin ja Suomen laajempaan kansainväliseen toimintaympäristöön. Valtioneuvoston strategisin tutkimus- ja selvityisvaroin toteutetun selvityksen otsikko on: Between Change and Continuity: Making Sense of America’s Evolving Global Engagement.
Tilaisuuden avaus: Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen
Puhe: Ulkoministeri Timo Soini
Selvityksen esittely: Ohjelmajohtaja Mika Aaltola ja tutkija Ville Sinkkonen, Ulkopoliittinen instituutti
Paneelikeskustelu:
Amiraali (evp.) Juhani Kaskeala
Yle Uutisten ulkomaantoimittaja Pirkko Pöntinen
Ministeri Jaakko Iloniemi
Kansanedustaja Tytti Tuppurainen