Ulkopoliittinen instituutti (UPI) on eduskunnan yhteydessä toimiva riippumaton tutkimuslaitos, jossa tutkitaan Suomen ulkopolitiikan keskeisiä teemoja, kansainvälistä politiikkaa, globaaleja taloussuhteita ja Euroopan unionin toimintaa.
UPIn toiminta perustuu lakiin kansainvälisten suhteiden ja Euroopan unionin asioiden tutkimuslaitoksesta (29.6.2006/544). Instituutin toimintaa ohjaa hallitus, ja sen yhteydessä toimivat myös neuvottelukunta ja tieteellinen neuvosto.
UPIn tehtävänä on tuottaa korkeatasoista tutkimusta, tukea poliittista päätöksentekoa sekä osallistua akateemiseen ja julkiseen keskusteluun Suomessa ja kansainvälisesti
UPIn tutkimustoiminta
Instituutissa tutkimusta toteutetaan pääsääntöisesti tutkimusohjelmissa, jotka määritellään kerralla kolmeksi vuodeksi. Ohjelmakaudelle 2023–2025 on päätetty neljästä tutkimusohjelmasta:
- Suomen ulkopolitiikka ja Pohjois-Euroopan turvallisuus-tutkimusohjelma
- Euroopan unioni ja strateginen kilpailu -tutkimusohjelma
- Venäjä, EU:n itäinen naapurusto ja Euraasia -tutkimusohjelma
- Globaali turvallisuus ja hallinta -tutkimusohjelma
Lue lisää UPIn tutkimussuunnitelmasta kaudelle 2023–2025:
Instituutti julkaisee tutkimustuloksiaan eri julkaisuformaateissa. UPIn omia julkaisuja on vuosittain noin 60. Yhteensä UPIn tutkijoiden julkaisuja on vuosittain noin 300.
UPI järjestää vuosittain noin 80 tapahtumaa julkaisuistaan ja ajankohtaisista kansainvälisistä kysymyksistä. Kaksi suurinta vuosittaista tapahtumaa ovat FIIA Forum ja Helsinki Security Forum.
Instituutti julkaisee myös Ulkopolitiikka-lehteä, joka on aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä. Lisäksi UPI ylläpitää alan erikoiskirjastoa.
UPIn tutkijat mediassa
Instituutin tutkijat osallistuvat ajankohtaiseen keskusteluun kirjoittamalla artikkeleita päivä- ja aikakauslehtiin sekä alan julkaisuihin, osallistumalla kotimaisiin ja kansainvälisiin konferensseihin ja muihin tilaisuuksiin sekä toimimalla asiantuntijoina eri medioissa.
Instituutin tutkijat kommentoivat medioissa ajankohtaisia kysymyksiä oman tutkimuksensa ja asiantuntemuksensa pohjalta. Instituutilla ei ole yhtenäistä kantaa kansainväliseen politiikkaan liittyvissä kysymyksissä.
Kirjasto
Ulkopoliittisen instituutin kirjasto on instituutin tutkimustoimintaa tukeva erikoiskirjasto, jonka kokoelmat ovat kaikkien kansainvälisistä suhteista ja ulkopolitiikasta kiinnostuneiden käytettävissä. Kirjastossa on yli 24600 nidettä. Aikakaus- ja sanomalehtinimikkeitä on tilattu tai saadaan vaihtoina n. 200. Vanhemmat aikakauslehtien vuosikerrat säilytetään instituutin arkistossa tai lähetetään Varastokirjastoon.
Kokoelmien pääaihealueet ovat Suomen ulkopolitiikka, kansainvälinen politiikka, Euroopan muutos, Suomen lähialueet ja aseidenriisunta. Kirjoja saa kotilainaan. Aikakauslehtiä ei lainata. Laina-aika on neljä viikkoa. Kaukolainoina lähetetään ainoastaan artikkelikopioita.
Kirjastolla ei ole aukioloaikoja vaan jokaisesta käynnistä on sovittava kirjastonhoitajan kanssa.
Kirjaston kirjakokoelmat luetteloidaan PrettyLib-kirjastojärjestelmään. Kirjastoon saapuvista lehdistä on ylläpidetty artikkelitietokantaa vuosina 1995-2017. Tietokannat eivät ole käytettävissä instituutin ulkopuolella.