Venäjä, EU:n itäinen naapurusto ja Euraasia -tutkimusohjelma tarkastelee ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan vaikuttavia kehityskulkuja Euroopan unionin itäisessä naapurustossa, keskittyen erityisesti Venäjään. Tutkimusohjelmaa johtaa ohjelmajohtaja Arkady Moshes.
Tutkimusohjelman keskeisiä tutkimusteemoja ovat
- Venäjän politiikka ja talous, ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä suhde länteen ja Kiinaan
- Poliittinen dynamiikka entisen Neuvostoliiton alueella
- Lännen poliittiset käytännöt ja aloitteet, jotka kohdistuvat Euroopan unionin idänpuoleisille alueille.
Tutkimusohjelmassa tuotetaan analyyttista tietoa Venäjän sisä- ja ulkopolitiikan, turvallisuuspoliitiikan sekä talouden muutoksista, joilla on merkitystä Suomelle, EU:lle ja koko Euroopalle. Tutkimus keskittyy Venäjän politiikan toimijoihin ja verkostoihin sekä intressien ja vallan muutoksiin.
Ohjelman toisena keskeisenä tutkimusteemana on poliittinen dynamiikka entisen Neuvostoliiton alueella. Tutkimuksen perustavanlaatuisena viitekehyksenä on Venäjän hallinnon muutos suhteutettuna laajempaan autokratian kehityksen kontekstiin Euraasiassa. Ohjelmassa tutkitaan myös Venäjän ulkopolitiikkaa ohjaavaa strategista ajattelua ja ideoita sekä vertaillaan niitä käytännön politiikkatoimiin.
Ohjelmassa tarkastellaan Venäjän ja EU:n yhteistä naapurustoa myös laajemmalla tasolla. Keski-Aasian valtioiden tutkimuksen rooli korostuu Venäjän ja Kiinan pyrkiessä säilyttämään tai kasvattamaan rooliaan alueella.
Ohjelmassa tutkitaan lisäksi läntisten toimijoiden tapoja lähestyä EU:n idänpuoleista aluetta. Keskeisiä tutkimuskohteita ovat Euroopan politiikkatoimet suhteessa Venäjään ja EU:n itäinen kumppanuus Valko-Venäjän, Ukrainan, Moldovan, Georgian, Armenian ja Azerbaijanin kanssa. Politiikkatoimien alueellinen vaikutus ja tulkinta näyttelevät tutkimuksessa tärkeää roolia alueellinen vaikutus ja tulkinta ovat tärkeässä roolissa tutkimuksessa.