Forskningsprogrammet fokuserar på processer som påverkar inrikes- och säkerhetspolitiken öster om EU, men med särskilt inriktning på Ryssland.
Forskningsteman:
-
den politiska och ekonomiska utvecklingen i Ryssland, dess utrikes- och säkerhetspolitik och relationerna med västvärlden och Kina
-
den politiska dynamiken i före detta Sovjetunionen
-
Västvärldens politiska metoder och initiativ i regionen öst om EU
Förändringarna i Rysslands inrikes- och utrikespolitik är viktiga för Finland, EU och hela Europa. Forskningsprogrammets huvuduppgift är att ta fram analytisk information om dessa sammanlänkade teman. Vikten av detta betonas i den nuvarande motstridiga situationen mellan Ryssland och västvärlden, och på grund av Rysslands krig i Ukraina.
Forskningsprogrammet undersöker den ryska politikens dynamik: aktörerna, nätverken samt förändringarna i intressen och makt. Programmet forskar i det strategiska tänkandet och den ideologiska grunden som driver Rysslands utrikespolitik och jämför dem med regimens politiska metoder. Omvandlingen av den ryska regimen i ett bredare sammanhang av autokratiska regimer i Eurasien bildar den grundläggande referensramen för forskningen.
Programmet undersöker också i större utsträckning de regionala drivkrafterna bakom förändringarna i Rysslands och EU:s gemensamma grannskap. Kriget i Ukraina och den långvariga politiska krisen i Belarus är de primära forskningsområdena. Samtidigt är forskningen som koncentrerar sig på Centralasien allt viktigare i takt med att Ryssland och Kina antingen försöker behålla eller öka sin roll i regionen.
Programmet forskar i utvecklingen av de tillvägagångssätt i väst som anknyter till regionen. Europas Rysslandspolitik och EU:s östliga partnerskap med Belarus, Ukraina, Moldavien, Georgien, Armenien och Azerbajdzjan är centrala forskningsteman. Forskning om regional inverkan och tolkningen av de olika politikområdena också viktiga för programmet.