Kiina-riskin hallinta on noussut keskeiseksi tavoitteeksi eurooppalaisessa ajattelussa ja EU:n talousstrategiassa. Asiantuntijat ja poliitikot pohtivat kuumeisesti, mitkä riskit ovat tärkeimpiä, missä Euroopan haavoittuvuus on merkittävin ja mitä riippuvuuksille ylipäänsä voidaan tehdä.
Kiinalla on hallussaan merkittävä osa vihreän siirtymän arvoketjusta, alkaen metalleista ja mineraaleista aina valmistusvaiheeseen saakka. Tällä hetkellä maa tuottaa 98 prosenttia EU:n tarvitsemista harvinaisista maametalleista. IEA:n (Kansainvälinen energiajärjestö) arvion mukaan Kiinalla on hallussaan keskimäärin 60 % keskeisestä vihreän siirtymän valmistuskapasiteetista (mm. aurinkopaneelit ja akut).
Vihreässä siirtymässä omavaraisuus sekä itse siirtymän nopeus ja tehokkuus asettuvat vastakkain. Haasteita löytyy myös julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöstä. Voiko vihreän siirtymän eri tavoitteiden väliltä löytää turvallisen tasapainon? Uhkaako Kiina-riski koko kamppailua vihreämmästä tulevaisuudesta?
Aiheesta alustavat ja keskustelevat Nordean ilmastoasiantuntija Matti Kahra ja UPIn tutkimusprofessori Antto Vihma.
Voit ilmoittautua mukaan webinaariin tästä viimeistään 2.11.