UPI Live: Mutkistuva moninapainen maailma

Livestream · 07.12.2023 13:00 - 14:00

Konfliktien ja kiihtyvän suurvaltakamppailun siivittämänä maailma on parhaillaan matkalla taaksepäin globalisaatiokehityksen kultavuosista. Vuosikymmeniä rakennetut yhteiset pelisäännöt on tällä hetkellä kyseenalaistettu niin kansainvälisen oikeuden kuin monenkeskisten sopimusten osalta.

Kansainvälinen yhteistyö on siiloutunut niin turvallisuuden, teknologian kuin kaupan alalla. Erityisesti Kiinan ja Yhdysvaltojen välisessä kauppapolitiikassa on kuohunut kuluneen vuoden aikana, kun maat ovat vuorotellen rajoittaneet toistensa teknologian käyttöä omassa tuotannossaan. Miten suurvaltakilpailu vaikuttaa tuotantoketjuihin, ja mitkä sen vaikutukset ovat muille pelureille kuten EU:lle?

Ulkopoliittisen instituutin suorassa UPI Live -lähetyksessä keskustellaan torstaina 7. joulukuuta kello 13.00 mutkistuvasta maailmanpolitiikasta moninapaisen globaalin järjestyksen keskellä. Voivatko muutokset keikuttaa tai jopa kaataa kansainvälisen yhteistyön instituutioita – tai tuoda näyttämölle uusia suurvaltoja?

Suorassa lähetyksessä aihetta käsittelevät Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Sinikukka Saari, vieraileva johtava asiantuntija Olli Ruohomäki ja vanhempi tutkija Elina Sinkkonen. Keskustelun moderoi instituutin asiantuntija Anni Lindgren.

Speakers

Sinikukka Saari

Johtava tutkija

Sinikukka Saari on johtava tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa. Saari työskentelee instituutin Suomen ulkopolitiikka, Pohjois-Euroopan turvallisuus ja Nato-tutkimusohjelmassa ja johtaa poikkileikkaavaa teemaa Suurvaltapolitiikka ja ennakointi.

Saaren asiantuntija-alueisiin kuuluvat Venäjän ulko- ja turvallisuuspolitiikka, Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä ennakointi kansainvälisissä suhteissa ja ulkopolitiikassa. Hän on tutkinut erityisesti EU–Venäjä suhteita ja Venäjän suhteita sen eri naapureihin.

Elina Sinkkonen

Vanhempi tutkija

Elina Sinkkonen on vanhempi tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa ja Itä-Aasian politiikan tutkimuksen dosentti Turun yliopistossa. Hänen keskittymisalueitaan ovat suurvaltasuhteet, autoritaariset hallinnot, Itä-Aasian alueellinen turvallisuus, kiinalainen nationalismi, yleinen mielipide Kiinassa sekä sisäpolitiikan vaikutus ulkopolitiikkaan kansainvälisen politiikan teoriassa.

Sinkkosen tämänhetkinen tutkimus liittyy Suomen Akatemian rahoittamaan ForAc-hankkeeseen, joka käsittelee ulkomaisiin yritysostoihin ja poliittisiin kostotoimiin liittyviä huoltovarmuuden uhkia strategisen irtautumisen aikakaudella.

Olli Ruohomäki

Vieraileva johtava asiantuntija

Olli Ruohomäki (PhD) on vieraileva johtava asiantuntija Ulkopoliittisen instituutin Globaali turvallisuus ja hallinta -tutkimusohjelmassa. Hän on myös valtion virkamies, joka työskentelee konfliktikysymysten parissa ulkoministeriön poliittisella osastolla. Hänen erikoisalaansa kuuluvat terrorismi, aseelliset ei-valtiolliset toimijat, rauhanprosessit, hauraat valtiot, kriisinhallinta, kehityspolitiikka ja ennakointi.

Ruohomäki on työskennellyt YKn, World Vision-järjestön ja Suomen valtion palveluksessa Kambodzassa, Laosissa, Palestiinassa ja Afganistanissa sekä suorittanut useita erityistehtäviä konflikti- ja sotatoimialueilla Lähi-idässä, Afrikan mantereella sekä Myanmarissa. Ruohomäki osallistui Turun 2017 terrori-iskun tutkintaan Keskusrikospoliisin ja Onnettomuustutkintakeskuksen kanssa. Ruohomäki on myös työskennellyt tutkijana Helsingin yliopistossa, Lontoon yliopiston School of Oriental and African Studies-oppilaitoksessa sekä Suomen Akatemiassa.

chair

Anni Lindgren

Specialist