UPI Live: Suomen vuosi Natossa

Livestream · 04.04.2024 13:00 - 14:00

Suomesta tuli puolustusliitto Naton jäsen 4. huhtikuuta 2023. Puolueettomuudestaan kiinni pidellyt maa teki Venäjän hyökkäyssodan katalysoimana uuden linjanvedon, ja hakuprosessin vaiheita seurattiin herkeämättä.

Jäsenyys on tuonut mukanaan uusia vastuita, ja pakottanut Suomen ottamaan kantaa uudella tavalla moniin puolustuspoliittisiin kysymyksiin. Miten ensimmäinen vuosi Nato-jäsenenä on edennyt, ja millaisia askelmerkkejä jäsenyydelle on odotettavissa tulevaisuudessa? Entä mitä muutoksia Ruotsin jäsenyyden ratifiointi tuo mukanaan?

Huhtikuun UPI Live -lähetyksessä keskustellaan torstaina 4. huhtikuuta kello 13.00 Suomen vuodesta Natossa. Suorassa lähetyksessä aihetta käsittelevät Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, vanhempi tutkija Iro Särkkä ja vieraileva tutkija Antti Pihlajamaa ja puolustusministeriön erityisasiantuntija Outi Mäkinen. Keskustelun moderoi UPIn asiantuntija Anni Lindgren.

Ilmoittaudu seuraamaan tilaisuutta täällä.

Speakers

Mika Aaltola

Johtaja

Mika Aaltola on Ulkopoliittisen instituutin johtaja ja Ulkopolitiikka-lehden päätoimittaja. Hän on myös Tampereen yliopiston dosentti ja Tallinnan yliopiston kansainvälisen politiikan ja EU-suhteiden professori (osa-aikainen). Aiemmin Aaltola on toiminut vierailevana tutkijana Cambridgen, Sciences Po’n ja Johns Hopkinsin yliopistoissa sekä vierailevana professorina Minnesotan yliopistossa. Hänen asiantuntija-alueisiinsa kuuluvat USA:n globaali rooli, demokratian haavoittuvuus, suurvaltapolitiikan dynamiikat, pandemiaan liittyvä turvallisuus ja Suomen ulkopolitiikka.

Antti Pihlajamaa

Vieraileva tutkija

Antti Pihlajamaa työskentelee vierailevana tutkijana Suomen ulkopolitiikka, Pohjois-Euroopan turvallisuus ja Nato -tutkimusohjelmassa. Vuodesta 2017 hän on toiminut strategian opettajana ja tutkijaupseerina Maanpuolustuskorkeakoulussa ja sitä ennen muualla Puolustusvoimissa pääosin koulutustehtävissä. Pihlajamaa valmistelee Maanpuolustuskorkeakouluun Ison-Britannian sotilaallista roolia Pohjois-Euroopassa käsittelevää väitöskirjaa. Hän on kiinnostunut erityisesti Pohjois-Euroopan sotilaallisen turvallisuuden kysymyksistä ja asevoiman käytön strategisista ulottuvuuksista.

Iro Särkkä

Vanhempi tutkija

Iro Särkkä on tutkijatohtori Suomen ulkopolitiikka, Pohjois-Euroopan turvallisuus ja Nato-tutkimusohjelmassa. Hänen erityisosaamisalojaan ovat Suomen, Pohjoismaiden ja Euroopan ulko- ja turvallisuuspolitiikan tutkimus, monenkeskiset yhteistyöjärjestelyt, NATO ja EU, Ranskan ulko- ja sisäpolitiikka sekä poliittisen käyttäytymisen eri muodot. Särkän viimeaikaisiin tutkimusintresseihin kuuluvat kansallisen identiteettipoliittisten muutosten tutkiminen pienissä valtioissa, turvallisuuspolitiikan teoriat ja pohjoismainen turvallisuus.

Outi Mäkinen

Eritysiasiantuntija, Puolustusministeriö

Outi Mäkinen työskentelee puolustusministeriön EU- ja Nato-asioista vastaavan tiimin vetäjänä. Hänellä on mittava kokemus Nato- ja EU-asioiden hoitamisesta niin kotimaassa kuin Brysselissä. Ennen siirtymistään puolustusministeriöön Mäkinen työskenteli Euroopan komissiossa 2016-2018 IcSP-vakausintrumentin projektipäällikkönä, ja sekondeerattuna asiantuntijana Naton kansainvälisessä sihteeristössä 2012-2016. Mäkinen on koulutukseltaan MA in European Politics College of Europesta ja VTM Helsingin yliopistosta.

chair

Anni Lindgren

Specialist