

Charly Salonius-Pasternak
Johtava tutkija- Yhdysvaltojen ulko- ja sisäpolitiikka
- Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka (ml. rauhanturvaaminen ja kriisinhallinta)
Salonius-Pasternak keskittyy kansainvälisen turvallisuuden kysymyksiin, painopisteenä Pohjoismaiden ja transatlanttinen turvallisuus (mukaan lukien NATO) sekä Yhdysvaltain ulko- ja puolustuspolitiikka. Teemoina hän tutkii teknologian vaikutusta yhteiskuntaan ja sodankäyntiin, hybridiuhkia ja -konflikteja, informaatiovaikuttamista ja viestintää, kriisinhallintaa ja rauhanturvaamista, sekä globaaleja geopoliittisia ja geotalouden trendejä.
Salonius-Pasternak on ollut vierailevana tutkijana Changing Character of War -keskuksessa Pembroke Collegessa (Oxfordin yliopisto), jossa hän tutki informaatiokauden vaikutusta sodankäynnin luonteeseen. Hän on vieraillut myös vaihto-ohjelmassa Islannin yliopiston kansainvälisten asioiden instituutissa sekä kansainvälisten asioiden avustajana Puolustusvoimien ylimmälle johdolle Suomessa.
Salonius-Pasternak julkaisee englanniksi, ruotsiksi ja suomeksi, ja hän puhuu laajalle yleisölle yliopistoissa, kansalaisjärjestöissä, yksityisyrityksissä ja suurissa kansainvälisissä konferensseissa. Häntä siteerataan usein mediassa, ja hän on esiintynyt tuhansissa tv- ja radiolähetyksissä, mukaan lukien kansainväliset kanavat kuten CNN, BBC, Sky News ja Al Jazeera. Häntä on siteerannut myös media, kuten New York Times, Washington Post, Guardian, Politico ja Le Monde. Salonius-Pasternak on Suomen puolustusvoimien reservin kapteeni, ja vuonna 2020 hänelle myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ritarimerkki.
M.Soc.Sc, University of Helsinki
B.A., Wesleyan University
Tutkija, Ulkopoliittinen instituutti (UPI), Helsinki
Helmikuu 2006 –
Tutkimusalueet: Kriisinhallinta, Yhdysvallat, asevoimien muutos, turvallisuuspolitiikka
Tutkimusprojektit:
- Voimankäytön yksityistämisen vaikutukset sekä Yhdysvaltoihin että kv. poliittiseen järjestelmään (2008-) Pohjoismainen sotilaallinen yhteistyö (2008)
- Muutoksia ja laajentumista – muuttuva NATO (2007)
- Kansallisen kriisinhallinnan vaikuttavuusarviointi, yhteistyössä Crisis Management Initiativen ja Net Effectin kanssa, rahoitus puolustusministeriöltä (2007)
- Suomi Rauhanturvaajana 1991 – 2006, rahoitus puolustusministeriöltä (2006)
- Global Security and Strategy 2030-projekti, vastuussa osiosta Saharan eteläpuoleinen Afrikka vuonna 2030, rahoitus puolustusministeriöltä (2007)
- Conflict Prevention, Management and Reduction in Africa-projekti, rahoitus ulkoasiainministeriöltä (2005–2006)
- Luentoja ja puheita mm. kansallisilla ja alueellisilla Maanpuolustuskursseilla, Maanpuolustuskorkeakoululla sekä eri kansalaisjärjestöjen tilaisuuksissa.
- Haastattelujen ja lausuntojen antaminen eri medioille, mm. Kriisinhallinnasta sekä Yhdysvaltojen ulko- ja sisäpolitiittisista tapahtumista.
Projektipäällikkö, Ulkopoliittinen instituutti, Helsinki
Elokuu 2005 – Toukokuu 2006
- Vastuussa Ulkopoliittisen instituutin ja Bradford Yliopiston (U.K.) yhteisestä Conflict Prevention, Management and Reduction in Africa -projektin hallinnoinnista ja noin 20 ihmisen työn koordinoinnista.
- Jaettu toimitusvastuu kirjasta Elements for Discussion: Conflict Prevention, Management and Reduction in Africa, sekä neljästä luottamuksellisesta ulkoasianministeriölle toimitetusta raportista.
Vieraileva luennoitsija, Tufts University, Boston, Yhdysvallat
Elokuu 2002 – Joulukuu 2003
- Aiheina rauhanturvaaminen ja kriisinhallinta
Helsingin yliopisto
Elokuu 2004 – Heinäkuu 2008
Valtiotieteiden maisteri
Wesleyan University, Middletown, Connecticut, Yhdysvallat
Syyskuu 1993 – Toukokuu 1997
Bachelor of Arts -tutkinto, pääaineena valtiotiede