Juha Jokela on ohjelmajohtaja Ulkopoliittisen instituutin Euroopan unioni ja strateginen kilpailu -tutkimusohjelmassa.
Jokelan julkaisut ja tutkimusprojektit ovat käsitelleet EU:n sanktiopolitiikkaa, Brexitin poliittisia seuraamuksia EU:lle, arktisen alueen poliittisia ja turvallisuuspoliittisia kehityskulkuja, ulkopolitiikan eurooppalaistumista, EU:n Aasia-suhteita ja Suomen EU-politiikkaa. Hänen nykyisiin tutkimusintresseihinsä kuuluvat differentioitunut integraatio EU:n ulkopolitiikassa sekä G7- ja G20-ryhmien rooli monenvälisessä yhteistyössä.
Aikaisemmin Jokela on työskennellyt EU:n turvallisuusalan tutkimuslaitoksessa vanhempana analyytikkona ja vierailevana vanhempana tutkijana, neuvonantajana Suomen ulkoministeriössä sekä tutkijana ja johtajana Eurooppa-tutkimuksen verkostossa Helsingin yliopistossa. Jokela on Trans European Policy Studies Association (TEPSA) -tutkimusverkoston johtokunnan jäsen, ohjausryhmän jäsen Euro–Välimeri-alueen tutkimuslaitosten ja ajatushautomoiden verkostossa (EuroMesCo) ja saksalaisen ulko- ja eurooppapolitiikan tutkimuskeskuksen (Institut für Europäische Politik, IEP) akateemisen neuvottelukunnan jäsen.
Jokelalla on tohtorintutkinto Bristolin yliopistosta ja yhteiskuntatieteiden kandiutkinto Birminghamin yliopistosta. Hänen tohtorintutkintonsa keskittyi eurooppalaistumiseen ja ulkopolitiikkaan Suomessa ja Iso-Britanniassa.
Asiantuntemus
EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikka, Ison-Britannian EU-ero (Brexit), EU:n rooli globaalissa ja alueellisessa hallinnassa, Suomen EU-politiikka
Tutkinnot
PhD, University of Bristol (UK), Department of Politics, 2006
Kielitaito
suomi, englanti
Projektit
Laajentumisen ja naapuruuspolitiikan elvyttäminen kriisinkestävän Euroopan luomiseksi
Maailmanpolitiikan kiristyvä kilpailu ja Suomi
Turvallisempi Euroopan unioni: Kansalaisten näkemykset, arvot ja asenteet
EU:n pakotepolitiikan kehitys: Poliittiset ja taloudelliset vaikutukset Suomelle
EU IDEA – Integration and Differentiation for Effectiveness and Accountability
Monenkeskinen yhteistyö strategisen kilpailun aikakaudella: Suomen ja Euroopan unionin vaikuttamisen keinot