Inverkan av geoekonomiska risker på Finlands och EU:s försörjningsberedskap

I projektet ”Inverkan av geoekonomiska risker på Finlands och EU:s försörjningsberedskap” kartläggs åtgärder till att dämpa (på engelska ´de-risking´) riskerna gällande kritiska ekonomiska kopplingar. I projektet granskar man hur Finland kan minska riskerna och främja dialogen mellan den privata och offentliga sektorn. Projektet producerar även förslag till allmäneuropeiska åtgärder. Projektet finansieras av Försörjningsberedskapscentralen tillsammans med Utrikespolitiska institutet.  

Finlands beredskapspolitik har grundat sig på ett fungerande internationellt multilateralt samarbete och en förutsägbar verksamhetsmiljö. Garantin för dessa har varit den liberala regelbaserade världsordningen. Den här grunden är nu i färd med att smulas sönder. Maktpolitiken har vunnit terräng under de senaste åren och de geopolitiska hoten har ökat. Även det globala ömsesidiga beroendet ses nu föra med sig större kostnader, risker och hot. Emedan verksamhetsmiljön i den internationella politiken ännu präglas av dessa ekonomiska beroendeförhållanden, så har dess natur blivit allt mer tävlingsbetonad och polariserande.

Strävan till att dämpa riskerna (på engelska de-risking) är en direkt följd av betydelsefull globala aktörers strävan till att omstrukturera internationella värde- och produktionskedjor samt den globala handelns struktur och politik. Detta påverkar även Finlands och Europas försörjningsberedskap.

Meningen med projektet är att öka förståelsen för konsekvenserna av dessa händelseförlopp, EU:s åtgärder för att dämpa riskerna härvid och hur det påverkar Finlands försörjningsberedskap. Projektet kartlägger vilka utmaningar Finland står inför vad gäller dämpandet av risker och vilka möjligheterna är inom försörjningsberedskapspolitiken. Projektet ger även verksamhetsförslag till hur Finland bättre kan påverka den europeiska diskussionen inom området och EU:s åtgärdsförslag.

I projektet bildas ett ramverk för hur koordinera samarbetet mellan den privata och den offentliga sektorn gällande dämpandet av risker. Projektet ämnar även ta fram en vägkarta för hur Finland skall nå målen för dämpandet av risker. Forskningsprojektet genomförs som tre olika arbetspaket innefattande workshops och bakgrundsanalyser.

Projektet leds av forskningsdirektör Mikael Wigell. Projektets övriga forskare är programdirektör Harri Mikkola, forskare Markus Holmgren, forskare Joel Linnainmäki och forskningsassistent Tomi Kristeri. Projektet påbörjades i medlet av februari 2024 och avslutas i augusti 2025. 

Kommande evenemang

Inga kommande evenemang

Tidigare evenemang