Terrorismi on yksi merkittävimpiä turvallisuusuhkia Euroopassa, ja kansalaisten odotukset juuri EU:n toimien suhteen ovat korkealla. EU-tason terrorismin torjunta on kuitenkin monimutkainen hallinnollinen kokonaisuus, jonka merkityksestä ja lisäarvosta kansallisen tason toimille on vaikea saada kokonaiskuvaa. Mitä EU käytännössä tekee rajojensa ulkopuolella terrorismin torjumiseksi? Onnistuuko se vastaamaan muuttuviin uhkakuviin, tai edes olemassa oleviin haasteisiin, kuten vierastaistelijoiden paluuseen EU:n alueelle?
Seminaarissa tarkastellaan EU:n ulkoisen terrorismin torjunnan kehitystä, rakenteita ja toimia käytännön esimerkkien kautta aina Sahelin alueen kriisinhallintaoperaatioista väkivaltaista ekstremismiä ehkäiseviin kehitysyhteistyöprojekteihin asti. Toiminnan yhteensovittamisessa loogiseksi ja koherentiksi kokonaisuudeksi on haasteensa, mutta terrorismin torjunnasta on kehittynyt merkittävä osa EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.
Seminaarin yhteydessä julkaistaan Ulkopoliittisessa instituutissa toteutetun Terrorismin torjunnan ulkoiset ulottuvuudet -tutkimushankkeen loppuraportti EU:n ulkoinen terrorismin torjunta: kehitys, rakenteet ja toimet. Tutkimushanke toteutettiin osana valtioneuvoston selvitys- ja tutkimussuunnitelman (VN-TEAS) toimeenpanoa.