Euroopan unioni ja strateginen kilpailu -tutkimusohjelma tutkii Euroopan unionia ja sen roolia kansainvälisen strategisen kilpailun kiristyessä. Tutkimusohjelmaa johtaa ohjelmajohtaja Juha Jokela.
Tutkimusohjelman keskeisimmät tutkimusteemat ovat
- EU:n globaali rooli, etenkin strategisen kilpailun kannalta
- EU:n yhteinen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikka sekä eurooppalainen puolustusyhteistyö
- EU:n ja eurooppalaisen integraation suuret kehityslinjat ja vallankäyttöjärjestelmän muutokset
- keskeisten jäsenmaiden Eurooppa-politiikka.
Tutkimuksen painopisteet ovat EU:n globaalin roolin eri ulottuvuudet, EU:n ulkosuhteet ja EU:n integraation suuret kehityslinjat. Näistä ensimmäistä, EU:n globaalia roolia, tarkastellaan suhteessa muuttuvaan kansainväliseen toimintaympäristöön, jossa korostuu suurvaltojen välinen strateginen kilpailu.
EU:n ulkosuhdetutkimuksessa painotetaan EU:n yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa ja eurooppalaista puolustusyhteistyötä. Lisäksi tutkimuksessa keskitytään EU:n kansainvälisiin kumppanuuksiin, erityisesti Lähi-Idässä ja Afrikassa. Ohjelmassa tutkitaan myös unionin taloudellisia ulkosuhteita ulkopolitiikan välineenä.
EU:n ja eurooppalaisen integraation suuret kehityslinjat muodostavat ohjelman kolmannen painopisteen. EU:n vallankäyttöjärjestelmän eli toimielinten ja niiden välisten suhteiden tutkimus keskittyy unionissa kulloinkin käynnissä oleviin uudistuksiin ja kehityskulkuihin. EU:n keskeisten jäsenmaiden Eurooppa-politiikkaa tutkimalla pyritään arvioimaan jäsenmaiden välistä dynamiikkaa.
Tutkimusohjelma on vahvasti verkottunut Eurooppaan ja pyrkii jatkuvasti syventämään ja laajentamaan yhteistyösuhteitaan kotimaisten ja ulkomaisten tutkimuslaitosten kanssa.
Yhteistyöverkostot
Trans European Policy Studies Association (TEPSA)
Vuonna 1974 perustettu TEPSA on vanhin yleiseurooppalainen eurooppalaisten asioiden tutkimusverkosto. Se koostuu alan johtavista tutkimusinstituuteista ympäri Euroopan. TEPSAn toimitilat sijaitsevat Brysselissä. Järjestön tavoitteena on tuottaa korkeatasoista tutkimusta Euroopan integraatiosta ja herättää keskustelua Eurooppa-politiikan linjauksista ja mahdollisuuksista. Tähän pyritään eurooppalaisten ja kansallisten instituutioiden sekä akateemisen ja tutkimusyhteisön vuorovaikutuksella.
European Policy Institutes Network (EPIN)
EPIN on dynaamisten asiantuntijaryhmien ja tutkimusinstituuttien yhteistyöverkosto, jonka puitteissa keskitytään ajankohtaiseen EU:ta ja Eurooppaa koskevaan poliittiseen keskusteluun. EPINillä on 30 jäseninstituuttia ja –järjestöä yhteensä 26 eri maassa, mukaan lukien lähes kaikki EU:n jäsenmaat sekä kandidaattimaat. EPIN pyrkii edistämään keskustelua Euroopan tulevaisuudesta tuottamalla asiantuntija-analyysejä ajankohtaisista tapahtumista sekä tarjoamalla kansallisia keskusteluja selventävää taustatietoa.
Euromescon tavoitteena on luoda Euroopan ja Välimeren alueen maiden välille uusia yhteistyösuhteita ja siten laajentaa keskustelua yhteisistä huolenaiheista. Euromescon puitteissa käytävä dialogi liittyy pääasiassa Euro-Mediterranean Partnership (EMP) -yhteistyösopimukseen ja Euroopan Naapuruuspolitiikkaan (ENP). Verkosto tarjoaa foorumin, jolla voidaan keskustella myös sellaisista tärkeistä asioista, jotka normaalisti olisivat liian arkaluonteisia yhteistyösopimukseen kuuluvien valtioiden hallitustenvälisiin keskusteluihin.