One question, any answers?

FIIA Briefing Paper, (74): 3–7. The Finnish Institute of International Affairs.

FIIA Briefing Paper, FIIA julkaisut
2011
Johanna Nykänen

EU:LLA MAHDOLLISUUS AKTIIVISEMPAAN ROOLIN TURKIN KURDIKYSYMYKSESSÄ 

Suomenkielinen yhteenveto Ulkopoliittisen instituutin Briefing Paperista 74: 

Turkin kurdikysymys on yksi huolestuttavimmista ongelmista Euroopan unionin lähialueilla. Kysymys on sekä ihmisoikeuksista että turvallisuuspolitiikasta. Ratkaisemattomana kysymys saattaa luoda alueelle epävakautta, mistä aiheutuisi seurauksia myös EU:lle. 

EU ei ole kyennyt edistämään ratkaisua kurdikysymykseen osana Turkin EU-jäsenyysneuvotteluja. Osasyynä on unionin Turkin-politiikan epäuskottavuus yleensä ja erityisesti kurdikysymyksen osalta. 

Turkin hallitus johtaa maan sisäisiä neuvotteluja kurdikysymyksessä, mutta sillä ei ole riittävää poliittista legitimiteettiä kokonaisvaltaisen ja kestävän ratkaisun aikaansaamiseksi. Ottamalla aktiivisemman roolin kurdikysymyksen ratkaisemisessa EU pystyisi sekä tuulettamaan suhteitaan Turkkiin että lisäämään kansainvälistä painoarvoaan. 

 EU voi valita joko passiivisen lähestymistavan ja vaatia tiukkoja ehtoja tai aktiivisen roolin, jossa unioni olisi osallisena Turkin hallituksen ja kurdien välisissä neuvotteluissa. 

Tiukkoihin ehtoihin nojautuminen on toteuttamiskelpoinen mutta tehoton valinta. Sen rinnalla unionin täytyisi edistää poliittisen oikeudenmukaisuuden toteutumista Turkissa. 

Aktiivinen välittäjän rooli on tehokas vaikkakin kunnianhimoinen vaihtoehto. Se antaisi unionille mahdollisuuden hyödyntää Lissabonin sopimuksen myötä syntyneitä toimivaltuuksiaan ja ottaa näkyvämmän roolin rauhanneuvottelijana. Haasteena olisi kuitenkin sellaisen mandaatin luominen, joka tyydyttäisi kaikkia osapuolia niin EU:ssa kuin Turkissa. 

Ylös