Anaïs Marin

EU:n tulisi panostaa kansalaisyhteiskunnan valmiuksien parantamiseen Valko-Venäjällä

Valko-Venäjällä pidetään 23. syyskuuta parlamenttivaalit, mutta on selvää, että ne eivät tule olemaan vapaat ja rehelliset. Maan lainsäädäntö ja instituutiot on rakennettu siten, ettei opposition ehdokkailla ole todellisia mahdollisuuksia tulla valituiksi.

Etyj lähettää Valko-Venäjälle täysimittaisen vaalitarkkailumission. Näin tekemällä Etyj antaa ymmärtää pitävänsä edes teoriassa mahdollisena, että vaalit voisivat olla rehelliset. Etyjin olisi kuitenkin parempi olla antamatta Valko-Venäjän vaaleille mitään tunnustusta, jotta se ei suotta legitimoisi presidentti Aljaksandr Lukašenkan hallintoa.

Demokraattisten prosessien imitointi lujittaa Lukašenkan valtaa. Houkuttelemalla maan oppositiovoimia – ja näiden läntisiä tukijoita – ”vaaliansaansa” Lukašenka heikentää vastustajiaan. Maan oppositio on hajallaan ja vailla kansalaisten luottamusta, eikä sillä ole mahdollisuuksia saada aikaan vallanvaihdosta.

Valko-Venäjän hallinto on koventanut otteitaan, mikä pitää kansalaiset varpaillaan. Valkovenäläiset eivät toistaiseksi ole uskaltaneet protestoida näkyvästi vaalihuijausta vastaan, mutta ovat kuitenkin vaatineet riippumatonta vaalitarkkailua.

EU:n tulisi kohdistaa katseensa jo Valko-Venäjän vuoden 2015 presidentinvaaleihin ja panostaa kansalaisyhteiskunnan valmiuksien parantamiseen Valko-Venäjällä, erityisesti valkovenäläisten vaalitarkkailijoiden kouluttamiseen. Jos äänestäjistä itsestään tulee luotettavia vahtikoiria, kasvavat samalla vaatimukset demokratiasta.

Ylös