Koronapandemia on osoittanut Euroopan unionin haavoittuvuuden. Riippuvuussuhteisiin liittyvät riskit ovat näkyneet strategisilla aloilla, mikä on kiihdyttänyt keskustelua EU:n strategisesta autonomiasta. EU:n pitää pystyä hallitsemaan globaaleja riippuvaisuuksiaan kaupan, puolustuksen ja uusien teknologioiden aloilla. Se tarkoittaa esimerkiksi itsenäisten päätösten tekemistä ilman ulkopuolisten maiden tukea. Eurooppalainen strateginen autonomia ei kuitenkaan tarkoita sitä, että EU:n olisi irtaannuttava muusta maailmasta, painottaa johtava tutkija Niklas Helwig Ulkopoliittisesta instituutista (FIIA).

“Pienenä vientivetoisena maana, jolla on elävä tietotekniikan sektori, Suomi on täydellinen paikka kehittää positiivista visiota sisukkaasta Euroopasta”, hän sanoo.

Helwigin johdolla FIIA aloittaa vuoden kestävän tutkimushankkeen Euroopan strategisesta autonomiasta geoekonomisessa maailmassa. Tutkimus keskittyy erityisesti EU:n strategisen autonomian edistämiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Hankkeen toisessa painopisteessä katsotaan, miten EU hallitsee suhteitaan Yhdysvaltojen, Kiinan ja Venäjän kanssa tavoitellessaan strategista autonomiaa. Lue hankkeen ensimmäinen FIIA Comment täältä: ”Covid-19 vaatii Euroopalta strategista autonomiaa: EU:n hallittava globaaleja riippuvuuksia vetäytymättä kuoreensa”.

EU:n strateginen autonomia riippuu paljon unionin kestävyydestä globaalissa geoekonomisessa kilpailussa. Kiina ja Yhdysvallat käyttävät jatkuvasti taloudellisia keinoja edistääkseen geopoliittisia intressejään. Taloudellisista työkaluista riippuu myös EU:n ja sen jäsenmaiden vapaus tehdä omia ulkopoliittisia päätöksiään ja toteuttaa ne.

”Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että EU:n on kyettävä sääntelemään uusia teknologioita ja ylläpitämään teollisuuden avainaloja”, Helwig sanoo.

Projektissa strategista autonomiaa tarkastellaan kaupan, uusien teknologioiden ja puolustusteollisuuden aloilla. Näillä sektoreilla EU voi käyttää laajasti taloudellista toimivaltaansa sisämarkkinoilla.

FIIA-tutkimusryhmä: Niklas Helwig (johtava tutkija), Elina Sinkkonen ja Ville Sinkkonen (ryhmän jäsenet). Instituutin tutkijoiden lisäksi hankkeessa on mukana tutkijoita Washingtonin Amerikkalaisesta yliopistosta, Berliinin Jacques Delors -keskuksesta, Brysselin Egmont-instituutista ja Venäjän tiedeakatemiasta.

Syksyllä julkaistaan FIIA Briefing Paper -sarjan julkaisuja, ja keväällä 2021 vuorossa on loppuraportti. Ensi vuonna pidetään myös hankkeen pääkonferenssi. Voit tilata julkaisutiedotteita ja tapahtumakutsuja verkkosivuilta. Lisäksi voit seurata hankkeen ja instituutin muita tutkimuksia Twitterissä, Facebookissa and Youtubessa.

Lisätietoja:

Johtava tutkija Niklas Helwig,

niklas.helwig@fiia.fi, +358 9 432 7746, Twitter: @NHelwig