FIIA Climate Day 2024: Muuttavatko oikeudenkäynnit ilmastopolitiikan suunnan?

invitation only · SEMINAARI · 23.10.2024 09:30 - 11:00

invitation only

FIIA CLIMATE DAY 2024

Muuttavatko oikeudenkäynnit ilmastopolitiikan suunnan?

Viime vuosina oikeudenkäynneistä on tullut yksi keino, joilla valtioita hoputetaan ilmastotoimiin. Esimerkiksi Hollannissa, Norjassa ja Yhdysvalloissa järjestöt ja kansalaisaktivistit ovat haastaneet valtion oikeuteen päästövähennysten hitaan etenemisen vuoksi. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen keväällä tekemän päätöksen mukaan Sveitsin hallitus on loukannut ihmisoikeuksia, kun se ei ole noudattanut ilmastotavoitteitaan. Pienet saarivaltiot ovat pyytäneet neuvoa-antavaa lausuntoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista Kansainväliseltä tuomioistuimelta ja merioikeustuomioistuimelta. Suomessa ympäristöjärjestöt ovat juuri jo toisen kerran jättäneet korkeimmalle hallinto-oikeudelle hallintovalituksen riittämättömistä ilmastotoimista.

Paneelikeskustelussa pohditaan, miten oikeudenkäynnit vaikuttavat ilmastopolitiikkaan kansainvälisesti ja Suomessa. Millaisia kansainvälisiä esimerkkejä ja kokemuksia ilmasto-oikeudenkäynneistä on jo kertynyt? Onko oikeusreitti tehokas tapa saada muutoksia aikaan? Entä miten ilmasto-oikeudenkäynnit istuvat Suomen järjestelmään?

Speakers

Kati Kulovesi

kansainvälisen ympäristöoikeuden professori, Itä-Suomen yliopisto

Kati Kulovesi on Itä-Suomen yliopiston ilmastonmuutos-, energia- ja ympäristölain keskuksen (CCEEL) professori ja toinen perustaja. Hän johtaa CCEELin ilmastonmuutoslakiryhmää, jonka toiminta kattaa kansainvälisen, EU:n, kotimaisen ja vertailevan ilmastooikeuden sekä monialaisen yhteistyön. Kulovesi on Suomen ilmastopaneelin jäsen (2014-19 & 2024-27) ja vuodesta 2024 lähtien ollut myös saamelaisten ilmastoneuvoston jäsen. Hän on johtanut useita UEF-UNEP-kursseja monenvälisistä ympäristösopimuksista vuodesta 2014 lähtien ja opettanut kansainvälistä ympäristölainsäädäntöä ja neuvottelutaitoja diplomaateille ympäri maailmaa.

Tuomas Ojanen

valtiosääntöoikeuden professori, Helsingin yliopisto

Tuomas Ojanen on Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori. Hän on myös Venetsian toimikunnan jäsen sekä EU:n perusoikeusviraston hallintoneuvoston jäsen.

Hannes Koljonen

ympäristöoikeuden asiantuntija, Luonnonsuojeluliitto

Hannes Koljonen työskentelee ympäristöoikeuden asiantuntijana Suomen luonnonsuojeluliitossa. Hänen työhönsä kuuluu Luonnonsuojeluliiton sekä sen piirijärjestöjen ja yhdistysten auttaminen luonnon- ja ympäristönsuojelun lakiasioissa. Hän on valmistellut ilmastovalitusta yhdessä muiden kanssa.

Karoliina Anttonen

lainsäädäntöneuvos, ympäristöministeriö

Karoliina Anttonen työskentelee lainsäädäntöneuvoksena ympäristöministeriössä. Karoliina vastaa muun muassa ilmastolakiin liittyvästä säädösvalmistelusta ja kansainvälisiin ilmastoneuvotteluihin liittyvistä oikeudellisista asioista.

Emma Hakala

johtava tutkija, UPI

Emma Hakala on Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija. Hänen tutkimuksensa keskittyy ympäristöturvallisuuteen ja ilmastonmuutoksen geopolitiikkaan, kuten kansainvälisten toimijoiden rooliin ympäristöturvallisuuden käytäntöjen rakentajina. Hän johtaa syksyllä 2023 alkanutta ”Ilmastonmuutos ja Suomen huoltovarmuus” sekä konfliktianalyysiä käsittelevää osaa “Water Cooperation and Peace – Finnish Water Way” -projektissa, jota UPI toteuttaa Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) yhteistyökumppanina. Hakala valmistui valtiotieteiden tohtoriksi poliittisesta historiasta Helsingin yliopistosta vuonna 2019.