Tässä raportissa käsitellään ilmastonmuutoksen ketjuuntuvia vaikutuksia ja siirtymävaikutuksia
Suomen huoltovarmuudelle tutkimuskirjallisuuden ja selvitysten perusteella. Tarkastelu keskittyy globaaleihin vaikutusketjuihin, joita ilmastonmuutos voi aiheuttaa ja joilla on seurauksia Suomelle. Ilmastonmuutoksen huoltovarmuusvaikutukset voivat olla merkittäviä erityisesti Suomen kaltaisessa avoimessa ja ulkomaankaupasta riippuvaisessa maassa.
Hyvin suunniteltu, johdonmukainen ja tehokas ilmastopolitiikka on paras tapa lieventää ilmastonmuutokseen liittyviä turvallisuusuhkia. Ilmastonmuutoksella on laaja-alaisia turvallisuusvaikutuksia valtioiden, yhteisöjen ja kansalaisten näkökulmasta. Näitä vaikutuksia voivat olla esimerkiksi ruoantuotannon heikentyminen, vesipulan lisääntyminen, sään ääri-ilmiöt, lisääntynyt siirtolaisuus ja logistiset häiriöt. Ilmastonmuutoksen hillintä vaikuttaa myös kauppa- ja turvallisuuspolitiikan muutoksiin esimerkiksi uusien resurssitarpeiden myötä. Siirtyminen vähäpäästöiseen energiantuotantoon ja kestävään talouteen voi muuttaa raaka-aineiden
kustannuksia ja toimitusreittejä.
Suomessa turvallisuusuhkiin varautuminen perustuu kokonaisturvallisuuden malliin, jonka lähtökohtana on laaja-alainen yhteistyö eri toimijoiden välillä. Lähtökohtaisesti se on hyvä perusta ilmastonmuutokseen varautumiseen. Kokonaisturvallisuus kuitenkin painottuu pääosin äkillisiin ja lyhytkestoisiin häiriöihin sekä normaali- ja poikkeusolojen erotteluun. Erityisesti huoltovarmuuden määritelmissä korostuu varautuminen vakaviin häiriöihin ja poikkeusoloihin. Lyhytaikaisia poikkeusoloja painottava näkökulma ei välttämättä kuitenkaan ole kaikilta osin riittävää ilmastonmuutoksen ketjuuntuviin ja etenkään siirtymävaikutuksiin varautumiseen.
Kansainvälisen kirjallisuuden perusteella ilmastonmuutos ja sen hillintä aiheuttavat huoltovarmuuteen laajoja vaikutuksia, joita tässä raportissa on tarkasteltu erityisesti Suomen näkökulmasta. Vaikka vaikutukset kohdistuvat usein läpileikkaavasti yhteiskunnan eri aloille, on niitä hyödyllistä jäsentää alakohtaisella tarkastelulla.