MOLDOVA KUROTTAA KOHTI EUROOPPAA
Yhteenveto Ulkopoliittisen instituutin Briefing Paperista numero 56
Moldova irtautui pitkään vallalla olleesta autoritaarisesta kehityssuunnasta viime keväänä. Heinäkuisten uusintavaalien jälkeen neljä oppositiopuoluetta – liberaalidemokraattinen puolue, liberaalipuolue, demokraattinen puolue ja Meidän Moldovamme -liittoutuma – muodostivat hallituskoalition. Koalitio sai nimekseen Euroopan integraatio -liittoutuma (Alliance for European Integration). Vallansiirto on tosin vieläkin kesken ja poliittinen epävarmuus tulee mitä todennäköisimmin jatkumaan myös tänä vuonna. Uuden valtionpäämiehen valinnan epäonnistuminen, maassa vellova perustuslaillinen kriisi sekä lähestyvät parlamenttivaalit ruokkivat epävarmuutta.
Talouskriisi iski Moldovaan pahasti, joten vastavalitun hallituksen täytyy samanaikaisesti pyrkiä minimoimaan taloudellisen sekasorron vaikutukset ja rakentaa puitteita tuleville uudistuksille. Hallitus yritti parhaansa mukaan estää julkisen talouden romahduksen, joka johtui valtion tulojen voimakkaasta vähentymisestä. Se pyrki myös muodostamaan suotuisan ympäristön, joka helpottaisi hallitusohjelmassa lupailtujen valtion sisäisten muutosten ja uudistusten täytäntöönpanoa. Edelliseltä hallitukselta peritty korruptio, heikko oikeusjärjestelmä ja heikko hallinto tulevat vaikeuttamaan uudistusten läpivientiä myös tulevaisuudessa.
Venäjällä on monia keinoja, joilla se voi hankaloittaa Moldovan suuntautumista kohti Eurooppaa. Tosin Venäjän asema Moldovassa on heikentymässä EU:n kasvavan läsnäolon sekä Kiinan aktiivisemman toiminnan johdosta. Venäjä onkin uudistanut taktiikkaansa Moldovassa Kiinan aktiivisuuden vuoksi.
Vaikka Moldovan eurooppalaistumisen vauhti riippuu siitä, miten maa suoriutuu sisäisistä haasteistaan, se tarvitsee kuitenkin jatkuvaa tukea EU:lta. EU:n on autettava Moldovaa vahvistamaan kehittyvää moniarvoisuutta sekä parantamaan maan pitkän aikavälin kykyä toteuttaa uudistuksia.
Sitkeällä uudistuspolitiikalla ja EU:n tuella Moldova voi nousta positiiviseksi esimerkiksi eurooppalaiset arvot sisäistäneestä itäisestä kumppanista, millä voi olla kauaskantoisia seurauksia. EU:n mahdollinen menestys Moldovassa ei muuttaisi vain yhtä maata peruuttamattomasti, vaan se vahvistaisi eurooppalaista turvallisuutta ja EU:n naapuruuspolitiikkaa yleisesti sekä EU:n alueellista vetovoimaa, nk. ”pehmeää valtaa”.