Linking an EU emission reduction target beyond 20 % to energy security in Central and Eastern Europe

FIIA julkaisut, FIIA Working paper
03/2011
Thomas Spencer
Anna Korppoo
Martin Kremer
Martin Kremer

TIUKEMMAT PÄÄSTÖVÄHENNYSTAVOITTEET VOIVAT TUKEA EU:N ENERGIATURVALLISUUTTA

Suomenkielinen yhteenveto Ulkopoliittisen instituutin Working Paperista 69:

Keski- ja Itä-Euroopan maiden odotetaan nousevan keskeiseen asemaan keskustelussa Euroopan unionin kasvihuonekaasupäästöjen vähennystavoitteiden tiukentamisesta. Tiukempien tavoitteiden hyväksyttävyyttä näissä maissa voitaisiin parantaa kytkemällä päästövähennykset energiaturvallisuudesta käytävään keskusteluun. Kotimaisen energiaturvallisuuskeskustelun retoriikka on usein käyttökelpoisempi ilmastopolitiikan työkalu kuin todellisen energiariippuvuuden mittarit.

Puolassa ja Tšekissä käytävässä keskustelussa energiaturvallisuutta korostetaan enemmän kuin todellisen riippuvuuden perusteella voitaisiin olettaa. Puolassa korkeampi päästöoikeuden hinta voisi tukea energialähteiden monipuolistamista lisäämällä yhtäältä kotimaisten uusiutuvien energialähteiden käyttöä ja toisaalta kannustamalla energian säästämiseen. Tätä voitaisiin käyttää ilmastopolitiikkaa tukevana argumenttina kivihiilen päästöjen kanssa kamppailevassa Puolassa.

Tšekissä kannetaan huolta energiaturvallisuudesta, mutta kunnianhimoisemmat ilmastotavoitteet eivät vaaranna sitä jo tehtyjen valintojen (ydinvoima, kaasuntoimittajat) ja olemassa olevien mahdollisuuksien (energiatehokkuus) vuoksi. Siksi energiaturvallisuusargumenttien ei pitäisi olla ristiriidassa tiukempien ilmastotavoitteiden kanssa, jotka voisivat tulevaisuudessa tukea Tšekissä sähkön vientiä vahvistamalla rajat ylittäviä sähköverkkoja.

Latvia on hyvin riippuvainen Venäjältä ostamastaan energiasta. Latviassa käytävässä keskustelussa nähdään, että uusiutuvan energian kapasiteetti sekä maahan sijoitetut venäläisen kaasun varastot vähentävät riippuvuutta, mutta energiaturvallisuus aiheuttaa silti huolta. Koska ilmastokeskustelu ei ole Latviassa vielä vahvasti politisoitunut, energiatehokkuuden parantamisen, uusiutuvien energiamuotojen käytön lisäämisen sekä kansainvälisten energiaverkkojen rakentamisen voitaisiin nähdä tukevan sekä Latvian ilmastopolitiikkaa että energiaturvallisuutta.

Sinua voi kiinnostaa myös

Ylös