Close-up of water streaming down from a dam

Kestävän vesiturvallisuuden globaalit kytkökset ja yhteiset ratkaisut

Rahoittajat

Emma Hakala
Johtava tutkija

Tutkimushanke Kestävän vesiturvallisuuden globaalit kytkökset ja yhteiset ratkaisut (eng. Global connections and collaborative solutions for sustainable water security (GloWater) pureutuu vesiturvallisuuden haasteisiin. Projekti tutkii globaaleja vesivaroja kestävyyden ja turvallisuuden hallinnan näkökulmista. Toteuttajina ovat Suomen ympäristökeskus, Ulkopoliittinen instituutti, Aalto-yliopisto sekä Itä-Suomen yliopisto. Hankkeen rahoittaa Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvosto (STN).

Maailma kohtaa makean veden osalta kestävyyden ja turvallisuuden kaksoiskriisin. Ilmastonmuutos ja luonnonvarojen ylikulutus vähentävät käytettävissä olevan makean veden määrää. Esimerkiksi Lähi-idässä, Etelä-Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa kärsitään jo vesipulasta, mikä heikentää edellytyksiä maatalouteen, moniin elinkeinoihin ja jopa terveydenhuoltoon. Teollisuuden päästöt, kemikaalit ja muovijätteet saastuttavat vesistöjä kaikkialla maailmassa, mikä johtaa terveysongelmiin ja vaikuttaa haitallisesti paikallisiin ekosysteemeihin.

Nykyiset hallintamekanismit ovat epäonnistuneet pitämään vedenkäytön maapallon kannalta kestävässä mittakaavassa. Edessä on vakavia yhteiskunnallisia ja taloudellisia seurauksia, joihin sopeutumista ilmastonmuutos edelleen hankaloittaa. Veteen liittyvien konfliktien lisääntyminen vaatii uudenlaisia näkökulmia ja ratkaisuja, joissa tunnistetaan maailmanlaajuinen vedenkierto monimutkaisena ja keskinäisten kytköksien järjestelmänä.

Glowater-hankkeen keskiössä ovat Suomen vesiturvallisuuden globaalit kytkökset ja yhteiset ratkaisut. Globaalit kytkökset ilmenevät maapallojärjestelmän muutoksissa, kaupassa ja vesi-intensiivisissä arvoketjuissa sekä kansainvälisissä suhteissa. Hankkeessa jäljitetään ja analysoidaan näitä Suomelle kriittisiä vesiturvallisuuden kohteita.

Yhteisiä ratkaisuja näiden niin sanottujen hot spot -kohteiden haasteisiin tutkitaan erilaisten hallinnan muotojen ja niiden yhteiskehittämisen avulla. Julkinen sektori johtaa huoltovarmuuden ja vesidiplomatian aloitteita, yritykset vesivastuullisuuden ja arvoketjujen hallintaa ja kansalaisyhteiskunta paikallisyhteisöjen roolin vahvistamista sekä vesihallinnan laadun edistämistä.

GloWaterin tavoitteena on kehittää laaja kestävän vesiturvallisuuden hallinnan viitekehys, joka rakentuu viimeisimmälle ymmärrykselle ohjauskeinoista, yhteistoiminnallisen hallinnan toimintamalleista ja vesiturvallisuuden ekologisesta ja fysikaalisesta globaalista perustasta.

GloWater-hanke pyrkii vahvistamaan julkisen sektorin, yksityisen sektorin ja kansalaisyhteiskunnan toimijoiden valmiutta parantaa resilienssiä vesiturvallisuutta koskevia uhkia vastaan sekä tekemään Suomesta kestävän vesiturvallisuuden edistäjän.

UPI johtaa hankkeen julkisen sektorin työpakettia, jossa tutkitaan erilaisia huoltovarmuuden ja vesidiplomatian malleja. UPIn tutkimusryhmässä työskentelevät Karoliina Hurri täysiaikaisesti sekä Emma Hakala ja Antto Vihma osa-aikaisesti.

GloWater alkoi tammikuussa 2025 ja sen ensimmäinen rahoituskausi päättyy joulukuussa 2027.


UPIn julkaisut

Ulkoiset julkaisut
Ladataan julkaisuja ...
Ylös