Voimapolitiikan nousu ja suurvaltojen välinen strateginen kamppailu on heijastunut myös Suomen lähialueisiin.Venäjän revisionismi, Naton pelote- ja rauhoittamistoimet sekä Suomen ja Ruotsin integroituminen läntiseen pelotejärjestelmään vaikuttavat kaikki osaltaan Suomen lähialueisiin ja niiden turvallisuusnäkymiin. Seminaarissa keskustellaan sekä arktisen että Itämeren alueen tämänhetkisistä turvallisuusdynamiikoista ja niiden vaikutuksista Suomen geostrategiseen asemaan. Mikä rooli arktisella alueella on Pohjois-Euroopan geostrategisessa kokonaisuudessa ja miten Itämeren alueen keskinäisriippuvuudet vaikuttavat sen turvallisuusdynamiikkaan?
Puhujat
Sari Rautio on toiminut ulkoministeriön turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikön päällikkönä huhtikuusta 2018 lähtien. Aiemmin hän on toiminut EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan yksikönpäällikkönä (2015-2018) ulkoministeriössä ja Suomen varaedustajana EU:n poliittisten ja turvallisuusasioiden komiteassa (PSC) Brysselissä (2012-2015). Hänen aikaisemmat tehtävänsä ministeriössä keskittyivät turvallisuuspolitiikkaan, kriisinhallintaan, YK:n politiikkaan ja Lähiitään. Hän on työskennellyt Suomen suurlähetystöissä Moskovassa (2005-2008) ja Addis Abebassa (2002-2005).
Matti Pesu toimii tutkijana Ulkopoliittisen instituutin Euroopan unioni –tutkimusohjelmassa. Hänen tutkimuksensa keskittyy Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan, Euroopan turvallisuuteen sekä transatlanttisiin suhteisiin. Pesu väitteli Tampereen yliopistosta vuonna 2019 ja toimii myös The Ulkopolitistin toimituspäällikkönä.
Harri Mikkola toimii johtavana tutkijana Ulkopoliittisessa instituutissa. Hänen tutkimusintresseihinsä kuuluvat turvallisuus- ja puolustuspolitiikan, kansallisen huoltovarmuuden ja resilienssipolitiikan sekä arktisen alueen kysymykset.
Puheenjohtaja
Mikael Wigell työskentelee UPIssa tutkimusjohtajana. Hän on kansainvälisesti tunnustettu geotalouden tutkimuksen uranuurtaja ja hybridiuhkien analytiikan asiantuntija.
Wigell on ollut vierailevana tutkijana Cambridgen ja Oxfordin yliopistoissa. Nyt hän toimii Geoeconomics Society -yhdistyksen puheenjohtajana, Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsenenä ja Bursonin geopoliittisena neuvonantajana.
Hänen tutkimuksiaan on julkaistu arvostetuissa akateemisissa lehdissä, kuten Comparative Strategyssä, International Affairsissa, The Washington Quarterlyssä ja World Developmentissa. Wigell on toiminut Kansainvälisten suhteiden tutkimuksen seuran puheenjohtajana ja on De Gruyter Brillin julkaiseman Law & Geoeconomics -journaalin päätoimittaja. Hän päätoimittaa myös Springer Studies in Law & Geoeconomics -kirjasarjaa.
Wigell on johtanut useita taloutta, geopolitiikkaa, hybridiuhkia ja resilienssiä risteäviä kansainvälisiä tutkimusprojekteja, joita ovat rahoittaneet muun muassa Euroopan komissio, Nato ja Pohjoismainen ministerineuvosto. Hän on myös kirjoittanut raportteja ja antanut neuvoja muun muassa Japanin kehityspankille ja Euroopan parlamentille sekä toiminut Suomen hallituksen kehityspoliittisessa toimikunnassa.
Wigellillä on tohtorintutkinto London School of Economics -yliopistosta ja dosentin arvo Tampereen yliopistosta.