Arkady Moshes

Ohjelmajohtaja

Arkady Moshes on Venäjä, EU:n itäinen naapurusto ja Euraasia -tutkimusohjelman ohjelmajohtaja. Hän on myös Euraasian tutkimuksen ja turvallisuuden uusia lähestymistapoja koskevan ohjelman (PONARS Eurasia) jäsen George Washingtonin yliopistossa. Moshesin erityisosaamisalueita ovat Venäjän ulkopolitiikka, Euroopan ja Venäjän suhteet sekä Ukrainan ja Valko-Venäjän sisä- ja ulkopolitiikka. Hän väitteli tohtoriksi kansainvälisten suhteiden historiasta Venäjän tiedeakatemiassa (1992).

Ennen Suomeen asettumista/muuttoa vuonna 2002 hän oli työskennellyt Eurooppa-instituutissa Moskovassa vuodesta 1988. Vuosina 2008-2015 hän oli Chatham Housen Venäjän ja Euraasian ohjelman apulaistutkija. Vuodesta 2017 hän on ollut EU-Russia Expert Networkin (EUREN) jäsen. Hän on ollut vierailevana tutkijana Tanskan kansainvälisen tutkimuksen instituutissa (2002) ja Euroopan, Venäjän ja Euraasian tutkimusten instituutissa Elliott School of International Affairsissa, George Washington Universityssa (2016), Public Policy Fellow Woodrow Wilson International Center for Scholarsissa (2007) ja säännöllisenä vierailevana luennoitsijana NATO Defense Collegessa (2005-10, 2013-15) ja Geneven turvallisuuspolitiikan keskuksessa (1998-2022).

Arkady Moshes on kirjoittanut lukuisia akateemisia ja analyyttisiä julkaisuja ja hän kommentoi usein mediassa. Arkady oli mukana toimittamassa monografioita ”A Slavic Triangle? Present and Future Relations Between Russia, Ukraine and Belarus” (Swedish National Defense College, 2002), ”Russia as a Network State: What Works in Russia When State Institutions Do Not” (Palgrave Macmillan, 2011), “Russian Policy toward Belarus after 2020 At a Turning Point?” (Lexington Books, 2023) ja artikkeleita muun muassa seuraaville akateemisille julkaisuille: Security Dialogue, International Affairs, Post-Soviet Affairs ja Demokratizatsiya. Hän on myös Ulkopoliittisen instituutin vuoden 2019 raportin ”What Has Remained of the USSR: Exploring the Erosion of the Post-Soviet Space” päätoimittaja yhdessä András Ráczin kanssa.

Tutkinnot

PhD, Institute of Europe (Russian Academy of Sciences, Moskova), 1992

Kielitaito
venäjä, englanti (työkielet), ukraina, espanja, italia
Luottamustoimet

Jäsen, New Approaches to Research and Security in Eurasia –ohjelma (PONARS Eurasia), George Washingtonin yliopisto, Washington DC

Toimituskunnan jäsen, Russian Politics and Law, M.E.Sharp, 2009 –

”Russia’s European Choice: With or Into the EU?” -ohjelman akateeminen johtaja, Ulkopoliittinen instituutti, osa ”Russia in Flux” -ohjelmaa, Suomen Akatemia (2004-2007)

Työkokemus

Tutkija, Euroopan politiikan laitos, Sotilaspolitiikan tutkimuksen osasto, Eurooppa instituutti, Neuvostoliiton tiedeakatemia (1992)
Euroopan turvallisuus- ja asevalvontaosaston johtaja (1996)
Vieraileva tutkija, Ulkopoliittinen instituutti, Helsinki (syksy-talvi 1998)
Keski- ja Itä-Euroopan sekä Baltian turvallisuusosaston johtaja (1999)
Vieraileva tutkija, Danish Institute of International Affairs (kesä 2002)

Ohjelmajohtaja, Ulkopoliittinen instituutti (2002-)

Yhteiskuntapolitiikan tutkija, Woodrow Wilson International Center for Scholars, Washington (kesä 2007)

Tutkijakumppani, Venäjä ja Euraasia -ohjelma, Chatham House (2008-2015)

Vieraileva tutkija, Institute for European, Russian and Eurasian Studies, Elliott School of International Relations, George Washington University, Washington D.C. (maalis-huhtikuu 2016)

1998- Vieraileva luennoitsija, Senior Courses, NATO Defence College (Rooma), Royal Danish Defence College, International Training Course in Security Policy (ITC), Geneva Center for Security Policy, External Policy Training Seminar, DG RELEX (Brussels), Baltic Defence College (Tartto), Finnish and Swedish National Defence Colleges, Jena University, Helsingin yliopisto, Turun yliopisto; University of Washington (Seattle), Davis Center for Russian Studies, Harvard University, Carlton University (Ottawa), University of York (Toronto), University of British Columbia (Vancouver), Danish Institute for International Studies, German Foreign Policy Society, German Association for East European Studies ym.


Kaikki julkaisut

Ylös