Liisa Kauppila
Tutkija- Kiinan globaali taloustoiminta
- Kiinan arktinen politiikka ja käytänteet
- Kiina-riippuvuudet ja Kiinan investoinnit Suomeen ja Ruotsiin
- osallistavat tulevaisuudentutkimuksen metodit ja skenaarioiden rakennus
Liisa Kauppila työskentelee tutkijana Ulkopoliittisessa instituutissa ja kuuluu Lapin yliopiston Arktisen keskuksen Arktiset kansainväliset suhteet -tutkimusryhmään. Hän viimeistelee väitöstyötään Turun yliopiston Itä-Aasian tutkimuskeskuksessa. Kauppilan asiantuntemukseen kuuluvat Kiinan globaali taloustoiminta ja käytänteet erityisesti Pohjoismaissa ja Arktiksella sekä Kiinan taloustoiminnan vaikutukset Suomen huoltovarmuuteen. Lisäksi hänen erityisosaamisalueeseensa kuuluvat tulevaisuudentutkimuksen ja ennakoinnin metodit sekä tulevaisuudentutkimuksen ja taiteen metodologinen synteesi.
Tällä hetkellä Kauppila keskittyy tutkimuksessaan teknologiastandardeilla käytävään suurvaltakamppailuun ja sen vaikutuksiin Suomessa, dystopian ja sarjakuvan hyödyntämiseen osallistavassa tulevaisuudentutkimuksessa ja Kiinan arktiseen taloustoimintaan. Kaksi ensiksi mainittua teemaa liittyvät UPIn ulkoisesti rahoitettuun StandardEdge-hankkeeseen.
Kauppilan vertaisarvioituja artikkeleita, kirjanlukuja ja raportteja on julkaistu muun muassa the Polar Journalissa, Arctic Yearbookissa ja eri instituutioiden julkaisusarjoissa. Lisäksi hän on vastannut viiden laajan Delfoi-sidosryhmäharjoituksen toteuttamisesta yliopistojen, yritysten ja valtionhallinnon hankkeissa. Viimeisimmät näistä tutkimuksista keskittyivät Suomen ja Ruotsin varautumiseen suurvaltakamppailun maailmassa ja ilmastovastuun normin edistämiseen globaalisti.
Julkaisut
VTM, Itä-Aasian tutkimus, Turun yliopisto, 2013
FM, Tulevaisuudentutkimus, Turun kauppakorkeakoulu, 2018
Vieraileva tutkija, Ilmastovastuu 2035 -projekti, Lapin yliopisto, 2023-2024
Erikoistutkija, ForAc-projekti, Turun yliopisto, 2021-2023
Vieraileva tutkija, Nationellt kunskapscentrum om Kina, 2022
Vieraileva tutkija, Fudanin yliopisto, 2018
Vieraileva tutkija, China Ocean University, 2017
Vieraileva tutkija, Chinese Academy of Social Sciences, 2016
Huayu Enrichment -stipendiaatti, National Taiwan Normal University, 2015
Lisäksi väitöskirjatutkijana Turun yliopiston Itä-Aasian tutkimuskeskuksessa tohtorikoulun ja eri säätiöiden rahoituksella syksystä 2015 lähtien
Akateemiset tunnustukset
Lupaava Kiina-tutkija, Suomi-Kiina-kulttuurigaala, 2017