Kansainvälisessä kilpailussa tekoälyn kehittämiseksi on keskeistä, että valtiot pyrkivät vahvistamaan asemaansa tekoälyn standardien määrittäjänä. Kiina näkee tekoälyn standardoinnin alueena, jossa siitä voisi tulla normien noudattajan sijaan niiden määrittäjä.

Tekoälyn maailmanlaajuinen standardointi on jälleenrakennusvaiheessa. Yhdysvallat ja Kiina neuvottelevat uusista kahdenvälisistä standardointikehyksistä samalla, kun jo olemassa olevien monenvälisten linjausten merkitys heikkenee.

On havaittu, että Kiinan lähestymistapa tekoälyn standardointiin on vahvasti sidoksissa yrityssektoriin ja noudattaa yritysvetoista ja valtiojohtoista mallia. Kiina tekee tiivistä käytännön yhteistyötä yksityisen sektorin kanssa ja toimii tekoälyn standardoinnin katalysaattorina prosessin alkuvaiheessa, tukijana keskivaiheessa ja valvojana sen myöhemmässä vaiheessa.

Eurooppalaisten päätöksentekijöiden on tärkeää vahvistaa kontekstisidonnaista ymmärrystä Kiinan nopeasti muuttuvasta tekoälystandardoinnin kentästä. Tämä ymmärrys on avainasemassa Euroopan kilpailukyvyn turvaamisessa, eurooppalaisten arvojen säilyttämisessä ja osallistumisessa keskusteluun tekoälyn maailmanlaajuisesta hallinnasta.

Junhua Zhu