Kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) antoi heinäkuussa neuvoa-antavan lausuntonsa Israelin miehityksen laillisista seurauksista Länsirannalla, Gazan kaistalla sekä Itä-Jerusalemissa. ICJ linjasi Israelin miehityksen laittomaksi ja vaati tälle välitöntä loppua. Lausunnossaan ICJ korosti, että kaikki valtiot ovat velvollisia pidättäytymään tukemasta Israelin läsnäoloa miehitetyllä Palestiinalaisalueella.

ICJ:n lausuntoa mukaillen YK:n yleiskokous hyväksyi syyskuussa julkilausuman, jossa Israelia vaadittiin vetäytymään miehittämältään Palestiinalaisalueelta 12 kuukauden sisällä.

Israel vastustaa laittoman miehityksensä päättämistä. Niin ikään se vastustaa kahden valtion mallin ratkaisua, eikä rauhanprosessista ole mitään merkkejä ilmassa. Israelin uusi selkeä kanta tulee vääjäämättä lisäämään painetta maata kohtaan niin pitkään kuin se uhmaa kansainvälistä lakia.

EU:n jäsenvaltiot ovat jälleen jakautuneet kolmeen ryhmään: niihin, jotka osoittavat ymmärrystä palestiinalaisten oikeuksille, Israelin tukijoihin sekä niihin, jotka säännöllisesti pidättäytyvät äänestämästä asiassa. Gazan sodan aikana palestiinalaisten oikeuksia tukevien jäsenmaiden määrä on kasvanut.

EU:n on valittava, yrittääkö se koota rakoilevat rivinsä painostaakseen Israelia vai pelaako se aikaa. Jälkimmäinen vaihtoehto uhkaa vaarantaa kahden valtion mallin toteutumisen sekä EU:n uskottavuuden kansainväliseen lakiin sitoutuneena toimijana.

Vanhempi tutkija