Legal order free of pillars:

FIIA Briefing Paper, (90): 3–8. The Finnish Institute of International Affairs.

FIIA Briefing Paper, FIIA julkaisut
2011
Janne Salminen

PILARIRAKENTEESTA LUOPUMINEN YHTENÄISTÄÄ EU:N TUOMIOVALTAA YLI POLITIIKKA‐ALOJEN

Suomenkielinen yhteenveto Ulkopoliittisen instituutin Briefing Paperista 90:

Lissabonin sopimuksen myötä luovuttiin Euroopan unionin aiemmasta ns. kolmen pilarin rakenteesta, mikä merkitsi EU:n tuomioistuimen tuomiovallan laajentamista. Unionin tuomiovalta kattaa nyt suurimman osan rikosoikeuden alalla tapahtuvasta yhteistyöstä ja poliisiyhteistyöstä, jotka aiemmin kuuluivat kolmannen pilarin piiriin.

Pilarirakenteen purkaminen ei kuitenkaan muuttanut EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan erityisluonnetta: unionin tuomiovalta ei pääsääntöisesti edelleenkään ulotu tälle politiikkalohkolle.

Vaikka niin kutsuttu vapauden, turvallisuuden ja oikeuden politiikka-alojen kokonaisuus on nyt tuotu yhteisömenettelyn piiriin, ovat Britannia, Irlanti ja Tanska pitäneet kiinni erivapauksistaan. Näin ollen unionin tuomiovalta ei tältä osin kata koko unionin aluetta.

Lissabonin sopimus ei muuttanut EU-oikeuden ja jäsenvaltioiden oikeuden välistä suhdetta määrittävien keskeisten oppien perusteita. Tärkeää kuitenkin on, että esimerkiksi EU-lainsäädännön välitöntä oikeusvaikutusta ja etusijaa kansalliseen lainsäädäntöön nähden ryhdyttiin pilarirakenteen purkamisen vuoksi soveltamaan aiempaa laajemmin.

Lissabonin sopimuksen myötä EU:n tuomioistuimella on oikeus arvioida, ovatko Eurooppa-neuvoston sekä EU:n virastojen päätökset perussopimuksen mukaisia. Lisäksi Lissabonin sopimus muutti niitä kriteereitä, joiden perusteella yksityishenkilöillä on mahdollisuus viedä asioita EU:n tuomioistuimen käsiteltäväksi.

Ylös