ISON-BRITANNIAN VAALITULOKSELLA VOI OLLA ARVAAMATTOMIA VAIKUTUKSIA

Suomenkielinen tiivistelmä Ulkopoliittisen instituutin Briefing Paperista 60

Ison-Britannian vaaleissa asetelma on tällä kertaa poikkeuksellinen. Kahden perinteisen valtapuolueen rinnalle on kiilaamassa kolmas vakavasti otettava haastaja, liberaalidemokraatit. Maan vaalitavasta johtuen vanhat valtapuolueet, konservatiivit ja työväenpuolue, saavat todennäköisesti edelleen enemmän paikkoja parlamenttiin, mutta tällä kertaa voi käydä niin, ettei kumpikaan niistä saa yksinkertaista enemmistöä parlamentin alahuoneessa.

Tällaisessa tilanteessa hallituksen joutuisi muodostamaan toinen vanhoista valtapuolueista yhdessä liberaalidemokraattien kanssa. Näin syntyvän hallituskoalition poliittisia linjauksia on huomattavasti vaikeampi ennustaa kuin konservatiivien tai työväenpuolueen yksin muodostaman hallituksen. Uudenlaisella koalitiopolitiikalla olisi luultavasti ennalta arvaamattomia vaikutuksia myös Ison-Britannian EUpolitiikassa.

Liberaalidemokraatit ovat maan puolueista selvästi EU-myönteisin. Konservatiivit taas edustavat Britannian EU-vastaisuuden kovaa ydintä. Tällaisessa koalitiohallituksessa konservatiivien vastahankaisuus saattaisi hieman lientyä. Toisaalta taas kantojen huomattava erilaisuus saattaa aiheuttaa jatkuvan ristiriidan aiheen hallitustyöskentelyyn.

Jos taas liberaalidemokraatit muodostaisivat koalitiohallituksen työväenpuolueen kanssa, brittien aktiivisuus EU:ssa todennäköisesti lisääntyisi merkittävästi. Puolueet ovat kutakuinkin yksimielisiä siitä, että Isolla-Britannialla on enemmän kansainvälistä vaikutusvaltaa unionin kautta.

Kävipä kummin tahansa, seuraava parlamentti joutuu todennäköisesti käsittelemään kysymystä vaalitapauudistuksesta. Edustajat valitaan tällä hetkellä vaalipiireittäin. Eniten ääniä saanut saa paikan ja muiden puolueiden saamat äänet menevät hukkaan. Näin maanlaajuisen äänimäärän ja saavutettujen parlamenttipaikkojen välinen ero saattaa kasvaa hyvinkin suureksi, jos puolueen kannatus on kovin hajallaan pitkin maata.

Liberaalidemokraattien äänet ovat hajallaan pitkin maata, mutta joidenkin mielipidemittausten mukaan niitä olisi tulossa enemmän kuin työväenpuolueelle. Jos tästä huolimatta käy niin, että työväenpuolue saa enemmän parlamenttipaikkoja, julkisen mielipiteen paine vaalijärjestelmän muuttamiseksi kasvaa todennäköisesti niin suureksi, ettei sitä voi enää ohittaa.

Siirtyminen suhteelliseen vaalitapaan taas olisi poliittinen maanjäristys IsossaBritanniassa. Vaalitavan muutoksella olisi myös maailmanlaajuista merkitystä, koska brittien EU-politiikka sekä koko ulko- ja turvallisuuspolitiikka joutuisivat mukautumaan uudenlaisiin sisäpoliittisiin realiteetteihin.