EU on aina ollut parhaimmillaan pitkän aikavälin politiikan suunnittelussa, mutta viimeaikaiset kriisit ovat pakottaneet sen toimimaan entistä ketterämmin ja nopeammin. Tämä näkyy myös uuden komission rakenteessa ja politiikan painotuksissa.
Geopoliittinen kilpailu ja kamppailu kilpailukyvystä muokkaavat komission talous-, ulko- ja turvallisuuspoliittisia suunnitelmia. Ne vaikuttavat myös ilmasto- ja energia-aloihin.
Samaan aikaan EU-maiden sisäiset erimielisyydet ja äärioikeistopuolueiden nousu vaikuttavat turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikkaan, laajentumisnäkymiin sekä institutionaalisiin uudistuksiin.
Vaikka komission on reagoitava muuttuviin tilanteisiin, keskittyminen lyhyen aikavälin haasteisiin voi aiheuttaa jännitteitä pitkän aikavälin tavoitteiden kanssa erityisesti, kun niitä on vaikea kääntää geopoliittisiksi voitoiksi. Onnistuakseen EU:n on pystyttävä aiempaa tehokkaammin vastaamaan ajankohtaisiin haasteisiin ja samalla varmistettava, että sen toimet ovat linjassa pitkän aikavälin näkemysten ja arvojen kanssa.