Seuraavan Euroopan parlamentin (EP) kokoonpanoon vaikuttaa kolme tärkeää tekijää: vaalien tulos, kansallisten puolueiden järjestäytyminen ylikansallisiin poliittisiin ryhmiin sekä brexit-prosessin eteneminen. Kaikki viittaa siihen, että seuraavaan parlamenttiin on tulossa merkittäviä muutoksia – ja huomattavassa määrin epätietoisuutta.
EP:n keskustaoikeiston ja keskustavasemmiston ryhmien odotetaan menettävän enemmistönsä ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1979, kun äärioikeistolaiset puolueet ja liberaalidemokraatit todennäköisesti lisäävät edustustaan. EP:n valtavirran ryhmät tarvitsevat näin ollen uusia liittolaisia enemmistön muodostamiseksi, mikä saattaa lisätä pienten ryhmien vaikutusvaltaa.
Seuraavan EU-komission puheenjohtajan valinta on uuden EP:n ensimmäinen koettelemus. Vaikka useimmat poliittiset ryhmät ovat nimittäneet ehdokkaansa, ei ole varmaa noudatetaanko valinnassa Spitzenkandidaten-järjestelmää.
Jos ja kun Britannian EU-ero toteutuu, se vaikutta EP:n kokoon vähentämällä paikkojen määrää 751:stä 705:een sekä sellaisten poliittisten ryhmien kokoonpanoon, joissa on mukana Britannian parlamenttiedustajia.