
Presidentti Donald Trump aloitti toisen presidenttikautensa tammikuussa 2025. Uusi hallinto näyttää olevan edellistä Trumpin hallintoa paremmin valmistautunut tehtäväänsä. Tästä huolimatta on syytä olettaa, että epävarmuus säilyy merkittävänä tekijänä Yhdysvaltain politiikassa lähitulevaisuudessa.
Sisäpolitiikassa suurimmat haasteet liittyvät demokratian tilaan, talouskysymyksiin ja kansalliseen turvallisuuteen. Ulkopolitiikassa epävarmuutta herättävät Trumpin kannanotot liittolaissuhteisiin ja suurvaltakilpailuun, jotka voivat vaikuttaa merkittävästi kansainväliseen vakauteen.
Trump on luvannut heti presidenttiytensä ensimmäisinä päivinä panna toimeen lukuisia asetuksia, jotka toteutuessaan ohjaisivat Yhdysvaltoja kohti uutta suuntaa. Millaista politiikkaa Trumpin toinen kausi tuo mukanaan, ja millaisia vaikutuksia sillä on sekä Yhdysvaltojen että maailman tulevaisuuteen?
UPI Live -lähetyksessä keskustellaan keskiviikkona 29. tammikuuta klo 10 alkaen Yhdysvaltain sisä- ja ulkopolitiikasta Trumpin toisen kauden aikana. Asiantuntijavieraina studiossa ovat Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Lindén ja vanhempi tutkija Ville Sinkkonen. Keskustelun moderoi Anni Lindgren.
Ilmoittaudu seuraamaan tilaisuutta täälläavautuu uuteen ikkunaan.
Suorissa UPI Live -lähetyksissä pureudutaan ulkopolitiikan ajankohtaisiin teemoihin yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Uusi suomenkielinen jakso julkaistaan joka kuukausi YouTube-videona sekä äänitallenteena yleisimmissä suoratoistopalveluissa.
Katso UPI Livejä YouTubessaavautuu uuteen ikkunaan tai kuuntele jaksoja Spotifyssaavautuu uuteen ikkunaan.
Puhujat

Maria Lindén on tutkija Ulkopoliittisen instituutin Yhdysvaltojen politiikan ja vallan tutkimuskeskuksessa. Hän on myös väitöskirjatutkija Tampereen yliopistossa ja tietokirjailija, jonka kerronnallinen tietokirja Trumpin kansa (Into Kustannus) ilmestyi alkuvuodesta 2020 hänen aiemmalla nimellään Maria Annala.
Lindén on erikoistunut Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaan, ja hänen tutkimuksensa keskittyy tällä hetkellä liberaalin demokratian kriisiin Yhdysvalloissa ja erityisesti vaalivilppiin. Lindén työskenteli aikaisemmin uutistoimittajana. Vuosina 2015–2019 hän asui Bostonissa, Yhdysvalloissa ja kirjoitti Yhdysvaltojen politiikasta muun muassa STT:lle, Lännen medialle ja Ulkopolitiikka-lehteen.

Ville Sinkkonen toimii vanhempana tutkijana Ulkopoliittisen instituutin Yhdysvaltojen politiikan ja vallan tutkimuskeskuksessa. Hänen tutkimuksensa keskittyy Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaan, suurvaltasuhteisiin, normatiiviseen valtaan sekä luottamukseen kansainvälisissä suhteissa.
Sinkkonen on julkaissut useissa kansainvälisissä lehdissä, mukaan lukien Cambridge Review of International Affairs, Journal of Transatlantic Studies ja European Foreign Affairs Review, sekä kirjoittanut teoksen A Comparative Appraisal of Normative Power: The European Union, the United States and the January 25th, 2011 Revolution in Egypt (Brill, 2015). Sinkkonen väitteli oikeustieteen tohtoriksi Turun yliopistosta joulukuussa 2020. Hänen väitöskirjansa Failing hegemony? Four essays on the global engagement of the United States of America in the 21st Century käsittelee Yhdysvaltojen suurvalta-aseman muutosta.
Puheenjohtaja
