

Ulkopoliittinen instituutti hakee tutkijoita ohjelmakaudelle 1.1.2026–31.12.2028 neljään tutkimusohjelmaan:
Suomi ja Pohjois-Euroopan turvallisuus -tutkimusohjelma
Ohjelma tuottaa strategisen tason tutkimusta Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja turvallisuusympäristön muutoksesta. Ohjelman keskeinen tehtävä on tutkia Suomen kokonaisturvallisuus- ja resilienssipolitiikkaa ja laajemmin maan roolia kansainvälisissä suhteissa. Ohjelma tuottaa tietoa turvallisuuteen ja geostrategiaan liittyvistä ilmiöistä´Pohjois-Euroopassa: Pohjoismaissa, Itämerellä ja arktisella alueella.
Euroopan unioni ja strateginen kilpailu -tutkimusohjelma
Ohjelma tarkastelee Euroopan unionia ja sen globaalia ja alueellista roolia kansainvälisen strategisen kilpailun kiristyessä. EU-tutkimuksen pääasiallisina tutkimuskohteina ovat EU:n ulkosuhteet, Euroopan integraation kehityslinjat sekä EU:n vallankäyttöjärjestelmä. Samalla ohjelma keskittyy Suomen ja keskeisten eurooppalaisten valtioiden politiikkaan näissä teemoissa. Tulevalla kaudella ohjelmaan kaavaillaan Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan tutkimuskeskusta, joka tarkastelee EU:n eteläisen naapuruston poliittista ja alueellista dynamiikkaa sekä vaikutuksia Suomelle ja EU:lle.
Venäjä, Itä-Eurooppa ja Euraasia -tutkimusohjelma
Tutkimusohjelma tarkastelee keskeisiä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan vaikuttavia kehityskulkuja Euroopan unionista maantieteellisesti itään, keskittyen erityisesti Venäjään. Ohjelman keskeiset tutkimusteemat ovat: Venäjän sisäpoliittinen kehitys; Venäjän ulko- ja turvallisuuspolitiikka ja suhteet Eurooppaan, Yhdysvaltoihin, Kiinaan ja globaaliin etelään; ja poliittinen dynamiikka Itä-Euroopan ja Euraasian alueella.
Globaali turvallisuus ja hallinta -tutkimusohjelma
Globaalin turvallisuuden ja hallinnan tutkimusohjelma keskittyy kansainvälisiin poliittisiin ja taloudellisiin suhteisiin sekä niiden turvallisuusvaikutuksiin globaalin järjestyksen murroksessa. Järjestelmätason muutosten lisäksi ohjelmassa painotetaan Yhdysvaltojen ja Kiinan moniulotteista kilpailua globaalista johtajuudesta sekä globaalihallinnan haasteita, erityisesti ilmastonmuutoksen politiikkaa ja teknologioiden kehitystä. Ohjelman yhteydessä toimii Yhdysvaltojen politiikan ja vallan tutkimuskeskus, Globaalin järjestyksen ja Kiinan tutkimuskeskus sekä Ilmastopolitiikan ja ‑turvallisuuden tutkimuskeskus. Tulevalla ohjelmakaudella mahdollisesti perustetaan lisäksi uusi, geoekonomiaan ja murrosteknologioihin keskittyvä tutkimuskeskus.
Tutustu hakuilmoituksiin, ohjelmakauteen ja instituutin toimintaan. Haku tehtäviin päättyy 9.5.2025.