Presidentti Andrés Manuel López Obrador (AMLO) on kyseenalaistanut Meksikon demokraattisia instituutioita, kuten esimerkiksi kansallisen vaaliviranomaisen INE:n toiminnan. Presidentti turvautuu maan asevoimiin, joka pyörittää talouden eri sektoreita ja huolehtii sisäisestä turvallisuudesta.
Yhdysvallat tiedostaa etelänaapurinsa strategisen merkityksen ja pyrkii kauppakiistoista huolimatta siirtämään amerikkalaista teollisuutta Meksikoon.
Meksikon taloudellinen lähentyminen Yhdysvaltojen kanssa on hiipumassa ja tilalle on tullut ideologisia eroavaisuuksia. Viimeisen vuoden aikana Meksiko on kutsunut Naton kantaa Ukrainaan ”moraalittomaksi” ja asettunut avoimesti Kuuban, Nicaraguan ja Venezuelan vasemmistolaisten diktaattorien rinnalle.
Meksikon sisäinen kehitys ja uudenlainen ulkopoliittinen asemoituminen voivat saada aikaan sen, että Yhdysvaltojen täytyy jälleen alkaa huolehtia omista lähialueistaan ja keskittyä aiempaa vähemmän globaaliin rooliinsa.
Kiinnittämällä nykyistä enemmän huomiota Meksikon tulevaisuuteen Eurooppa voi monipuolistaa maan kauppasuhteita ja muita kumppanuuksia sekä tuoda esille sen demokratian rappeutumista.