- Itäisen Välimeren konfliktin keskiössä on yksinomaisista talousvyöhykkeistä (EEZ) käytävä kamppailu, jossa vastakkain ovat yhdellä puolella Kreikka ja Kyproksen tasavalta ja toisella puolella Turkki.
- Turkin ulkopolitiikka on muuttunut viime vuosina huomattavasti itsevarmemmaksi ja jopa aggressiiviseksi. Tähän ovat vaikuttaneet maan määrätietoinen diplomaattinen pyrkimys turvata kansalliset intressit, kyky käyttää valtaa valtion rajojen ulkopuolella ja sotilaallisen voiman käyttö.
- Itäisen Välimeren konfliktista on tullut osa paljon laajempaa alueellista valtakamppailua, joka ulottuu EU:n jäsenmaista Turkkiin ja useisiin Lähi-idän maihin, erityisesti Egyptiin ja Yhdistyneisiin Arabiemiraatteihin.
- Turkin viimeaikaiset diplomaattiset avaukset ja pehmeämpi retoriikkaa vaikuttavat pikemminkin lyhyen tähtäimen taktiikalta. Maa varautuu maaliskuussa 2021 käytäviin neuvotteluihin EU:n neuvoston kanssa sekä Bidenin presidenttivalinnasta seuraaviin muutoksiin Turkin ja Yhdysvaltojen välisissä suhteissa.
- EU ja Bidenin hallinto ovat valmiita täyttämään itäiselle Välimerelle syntyvää valtatyhjiötä. Turkin nykyhallinto ei katso sitä hyvällä, ja maa aikoo edelleen edistää agendaansa määrätietoisesti.