
Epävarmuus Yhdysvaltain sitoutumisesta Euroopan turvallisuuteen on käynnistänyt aktiivisen keskustelun eurooppalaisen ydinpelotteen tarpeesta. Pohdintaa ei ainoastaan käydä asiantuntijatasolla vaan myös poliittiset johtajat ympäri Eurooppaa ovat osoittaneet avoimuutta Euroopan ydinasepotentiaalin vahvistamiselle. Muun muassa presidentti Emmanuel Macron on avannut strategisen keskustelun siitä, miten Ranskan ydinpelote voisi paremmin suojata sen Euroopan-liittolaisia.
Ulkopoliittisen instituutin seminaarissa pureudutaan eurooppalaisen ydinasepelotteen mahdollisuuksiin ja haasteisiin. Millä tavalla eurooppalaista pelotetta voidaan vahvistaa? Mitä mahdollisuuksia, haasteita ja riskejä tähän liittyy? Mikä merkitys Yhdysvaltain ulotetulla pelotteella on ollut Natolle ja laajemmin kansainväliselle turvallisuudelle? Miten Suomessa tulisi reagoida eurooppalaiseen ydinasekeskusteluun?
Ohjelma
Paneelikeskustelu
Tapio Juntunen, yliopisto-opettaja, Tampereen yliopisto
Jyri Lavikainen, tutkija, Ulkopoliittinen instituutti
Iro Särkkä, vanhempi tutkija, Ulkopoliittinen instituutti
Puheenjohtaja
Matti Pesu, vanhempi tutkija, Ulkopoliittinen instituutti
Puhujat

Tapio Juntunen on turvallisuustutkimuksen yliopisto-opettaja ja politiikan tutkimuksen tutkinto-ohjelmavastaava Tampereen yliopiston Johtamisen ja talouden tiedekunnassa. Tutkimuksessaan Juntunen on perehtynyt Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, sen historiaan, ydinasepolitiikkaan sekä yhteiskunnallisen resilienssin tutkimukseen. Hän väitteli tohtoriksi Tampereen yliopistossa vuonna 2024 kansainvälisen politiikan oppiaineesta. Hänen väitöskirjansa käsitteli ydinaseongelman alueellista hallintaa Suomen ulkopolitiikassa kylmän sodan aikakaudella. Juntunen on myös toiminut vertaisarvioidun Politiikka-lehden päätoimittajana vuosina 2019-2020.

Jyri Lavikainen on tutkija Ulkopoliittisen instituutin Suomen ulkopolitiikka, Pohjois-Euroopan turvallisuus ja Nato -tutkimusohjelmassa. Hänen tutkimuksensa keskittyy ydinasepelotteeseen, peloteteoriaan, Venäjän ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan ja suurvaltapolitiikkaan.
Lavikainen valmistui valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2016.

Iro Särkkä on tutkijatohtori Suomen ulkopolitiikka, Pohjois-Euroopan turvallisuus ja Nato -tutkimusohjelmassa. Hänen erityisosaamiseensa kuuluvat Suomen, Pohjoismaiden ja Euroopan ulko- ja turvallisuuspolitiikan tutkimus, NATO, Ranskan ulko- ja sisäpolitiikka sekä poliittisen käyttäytymisen eri muodot. Särkän viimeaikaisiin tutkimusintresseihin kuuluvat kansallisen Naton yhteisen puolustuksen ja pelotteen, Itämeren ja Pohjois-Euroopan turvallisuuden tutkimus ja Suomen ulko- ja Ranskan ulko- ja turvallisuuspolitiikka.

Matti Pesu on vanhempi tutkija Ulkopoliittisen instituutin Suomen ulkopolitiikka, Pohjois-Euroopan turvallisuus ja Nato -tutkimusohjelmassa. Hän on johtanut instituutissa useita Suomen turvallisuuteen ja Natoon liittyviä tutkimushankkeita. Vuoden 2023 alusta alkaen Pesu on myös johtanut Ulkopoliittisen instituutin pohjoismaista verkostoa.
Pesu on työskennellyt Ulkopoliittisessa instituutissa vuodesta 2017 lähtien vierailevan tutkijan, tutkijan ja johtavan tutkijan tehtävissä. Hän on työskennellyt myös Tampereen yliopistossa, Euroopan komissiossa ja ulkoministeriössä. Vuosina 2012–2018 hän toimi The Ulkopolitist -verkkolehdessä useissa tehtävissä, viimeiseksi julkaisun toimituspäällikkönä. Vuodesta 2021 alkaen hän on toiminut Ulkopolitiikan tutkimuksen säätiön asiamiehenä.