Ukrainan ja Gazan sotien sekä Syyriassa mahdollisesti kasvavan epävakauden myötä Naton on ollut vaikea muodostaa johdonmukaista kantaa Lähi-itään ja rakentaa alueelle yhtenäistä kumppaniverkostoa.
Kun panokset kovenevat ja Eurooppa panostaa yhä vahvemmin sekä taloudellisesti että sotilaallisesti euroatlanttiseen puolustukseen, liittokunnan ei tulisi jättää hyödyntämättä mahdollisuutta kehittää yhteistyöhön perustuvaa turvallisuuspolitiikkaansa Lähi-idässä. Tässä yhteydessä Turkki – Naton ainoa jäsenvaltio alueella – voi toimia linkkinä liittokunnan ja Lähi-idän välillä.
Turkilla ja muilla Naton jäsenmailla on pitkään ollut erilaiset uhkakäsitykset, mikä on johtanut eroaviin painopisteisiin terrorismin torjunnassa. Turkin ja Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) välillä käynnissä olevat neuvottelut, joiden tavoitteena on päättää osapuolten välinen pitkäaikainen konflikti, voivat kuitenkin tasoittaa tietä yhteisymmärrykselle.
Vaikka aiempaa tiiviimpi yhteistyö Turkin ja Euroopan maiden välillä uusissa eurooppalaisissa turvallisuusjärjestelyissä riippuu pitkälti siitä, onko Turkki valmis ottamaan kantaa Euroopan ja Venäjän välisessä vastakkainasettelussa, voivat Naton eurooppalaiset liittolaiset silti tehdä yhteistyötä Turkin kanssa niillä osa-alueilla, joilla näillä mailla on yhteisiä intressejä muiden Lähi-idän maiden kanssa – esimerkiksi Syyrian hallitun poliittisen siirtymävaiheen turvaamisessa.